A lengyel brexit lenne a népszavazás a migrációról?

A lengyel kormányszóvivő korábban arra figyelmeztetett, hogy az EU terve csak bátorítani fogja az embercsempészeket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 12:07
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője. (Fotó: Twitter)
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője. (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner szerint az Európai Uniónak ugyan kevés eszköze van ahhoz, hogy Magyarországot és Lengyelországot „kitegye”, ennek ellenére mindent meg fog tenni, hogy gyengítse ezen országok befolyását, ideértve a soros elnökségük betöltését, vagy hatalmuk gyengítését ezen időszak alatt. Hozzáteszik: Magyarországnak és Lengyelországnak – a régió többi konzervatív országával együtt – most már tisztában kell lenniük azzal, hogy az EU nem fog a kedvükért megváltozni.

A Mandiner a lengyel kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski népszavazási terve kapcsán fogalmazta meg cikkét, amelyet egyúttal a „lengyel brexitnek” neveztek.

A lap szerint ha hazánk és Lengyelország „valami másra vágyna”, akkor „valószínűleg saját klubot kell létrehozniuk az EU keleti részén, az EU-hoz fűződő gazdasági kapcsolatokat megtartva, a politikaiakat azonban elhagyva” – ezzel ugyanakkor a britek is próbálkoztak a brexit idején, de az unió elhatárolódott ennek lehetőségétől, és vélhetően ez más távozó országok esetében sem lenne másképp; továbbá mind a lengyel, mind a magyar kormány az Európai Unióban képzeli el a jövőjét, mindenféle ellentétek ellenére.

Mint azt lapunk is megírta korábban, a lengyel kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczynski népszavazást tartana az EU által előírt migrációs kvótákról. A lengyelek szerint az unión belüli migráció teljesen különbözik az Európán kívülről érkezőtől.

Amint arra a témában a Daily Express brit lap is emlékeztetett, az uniós tervek szerint évente legalább harmincezer főt telepítenének át egy kvóta szerint azokból az országokból, ahonnan a migránsok többsége az EU-ba érkezik. Azok a tagállamok, amelyek nem fogadják el a kvótákat, fejenként húszezer euró költséggel járulhatnak hozzá a felszerelés vagy a személyzet biztosításához.

Hazánk mellett például Lengyelország is elítélte az uniós javaslatot. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő már korábban arra figyelmeztetett, hogy az új terv csak bátorítani fogja az embercsempészeket.

Míg Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az unió „erővel akarja rávenni Magyarországot, hogy bevándorlóországgá váljon”.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője. (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.