Orbán Viktor barátokkal találkozott Moldovában

A magyar miniszterelnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesz részt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barátok között ma Moldovában, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján – írta a közösségi médiában Orbán Viktor.

A Twitterre feltöltött kép tanúsága szerint a magyar miniszterelnök Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökökkel is találkozott Moldovában, ahol 45 európai ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével szerveztek csúcstalálkozót.

A magyar miniszterelnök az eseményen Andrej Plenkovics horvát miniszterelnökkel, Ilham Alijev azeri államfővel, valamint Zeljka Cvijanoviccsal, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagjával is informális megbeszélést folytatott.

ORBÁN Viktor; CVIJANOVIC, Zeljka;  PLENKOVIC, Andrej;   SANDU, Maia
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Zeljka Cvijanovic, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja (b) az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdete előtt a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Minisztere

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitter-üzenetében kiemelte, a magyar kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz a csúcstalálkozón.

 

Az Európai Politikai Közösség létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg.

 

Az összejövetelen olyan országok is képviseltetik magukat, amelyek ugyan egyelőre még nem tagjai az EU-nak, de az együttműködésre törekszenek.

 

Az Európai Politikai Közösség első ülését tavaly október elején tartották meg Csehország fővárosában, Prágában. Az Európai Tanács hivatalos oldalán közzétett szöveg szerint a közösség célja, hogy a résztvevő országok között előmozdítsa a politikai párbeszédet és az együttműködést a közös érdekeket érintő kérdések kezelése érdekében, s megerősítse az európai kontinens biztonságát, stabilitását és jólétét. „Ugyanakkor ez a politikai koordinációs platform nem vált fel már meglévő szervezeteket, struktúrákat, illetve folyamatokat, és egyelőre az sem célja, hogy újakat hozzon létre” – írja az ET honlapja. 

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök (j-b) az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.