Brüsszel előre hozott választásokkal oldaná meg a koszovói feszültséget

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint ehhez Pristina is hozzájárult.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 15:35
null
Leposavic, 2023. június 2. A NATO-parancsnokság alatt mûködõ koszovói békefenntartó erõ, a KFOR amerikai katonái a leposavici városháza elõtt õrködnek 2023. június 2-án. Négy nappal korábban a KFOR 30 katonája, köztük 19 magyar, illetve 52 szerb tüntetõ megsebesült a többségében szerbek lakta másik észak-koszovói városban, Zvecanban kitört zavargásokban. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője úgy véli, hogy Észak-Koszovóban előre hozott helyi választások jelentik a következő lépést a Belgrád és Pristina között kialakult feszültségek enyhítésében – számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. Borrell az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi találkozója után úgy nyilatkozott, hogy új választásokat kell kiírni, amelyeken a szerb kisebbség is részt venne, ez az EU és az Egyesült Államok egyik legfontosabb követelése, amelyhez Pristina is hozzájárult. 

Borrell elmondása alapján mindenki egyetért abban, hogy nem fenntartható állapot az, hogy a NATO-nak kell védeni a 2-3 százalékkal megválasztott polgármesterek hivatalát.

A megbeszélésen Borrell tájékoztatta az uniós országok külügyminisztereit a térségben zajló legújabb fejleményekről. Abban mindenki egyetértett, hogy azonnali deeszkalációra, vagyis a konfliktus mielőbbi enyhítésére van szükség. Az uniós főképviselő felhívta rá a figyelmet, hogy az EU politikai és pénzügyi intézkedéseket fog hozni bármelyik kormánnyal szemben, ha az nem törekszik a kapcsolatok normalizálására. 

 

Az Euractiv azon kérdésére, hogy ezt a gyakorlatban hogy kell elképzelni, Borrell azt mondta, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság fontolóra veszi a politikai kapcsolatok korlátozását és pénzügyi intézkedések bevezetését annak érdekében, hogy az EU együttműködését a szóban forgó államok viselkedéséhez igazítsák, hozzátéve, hogy ezeknek az intézkedéseknek arányosnak és visszafordíthatónak kell lenniük.

Az Európai Unió vezetői várhatóan a szerb−koszovói feszültségekről is szót ejtenek a június 29-én tartandó csúcstalálkozón, ezzel kapcsolatban az Euractiv kiemelte, hogy az EU vezetői szerint a párbeszéd a következő lépés, valamint a helyzet normalizálására való törekvés, hozzátéve, hogy a feszültség enyhítésének elmulasztása negatív következményekkel jár.

 

Borítókép: A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR amerikai katonái a leposavici városháza előtt őrködnek 2023. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.