Föld alatt virágzó pálmát fedeztek fel Borneón

A föld alatti virágzást eddig nyolcvankilenc nemzetség és harminchárom növénycsalád százhetvenegy fajánál figyelték meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 12:46
Borneó, 2023. március 9. Vadon élő borneói orangutánokat etetnek a veszélyezetett alfaj populációjának fennmaradásáért küzdő indonéziai alapítvány, a BOSF munkatársai az alapítvány által működtetett Samboja Lestari Menhely és Rehabilitációs Központban, a Kelet-Kalimantan tartománybeli Sambojában 2023. március 9-én. A közel 1800 hektárnyi erdős területen kijelölt rezervátum jelenleg 127 borneói orangutánnak és 71 maláj medvének (Helarctos malayanus) az otthona. Az indonéz kormány Nusantara néven új fővárost létesít Samboja térségében, ahol egy 56 ezer hektáros területet különített el a talajvíz kiszivattyúzása miatt süllyedő Jakarta helyettesítésére. MTI/EPA/Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok egy új pálmafajt fedeztek fel Borneóban, amelynek az a különlegessége, hogy a föld alatt is hoz virágot. A délkelet-ázsiai szigeten élő növénynek a Pinanga subterranea nevet adták. Bár a helybeliek jól ismerik ezt a növényt, és fogyasztják is piros, lédús gyümölcsét, a tudósok, akik korábban már háromszáz pálmafajt írtak le a szigeten, mindeddig nem azonosították új pálmafajként.

Jelenleg a tudomány mintegy kétezer-ötszáz pálmafajt ismer, ám ezek felét kihalás fenyegeti. 

A Pinanga subterranea Borneó nyugati részének esőerdeiben található meg elszórtan. 

A növények túlnyomórészt a föld fölött hoznak virágot. A föld alatti virágzást eddig nyolcvankilenc nemzetség és harminchárom növénycsalád százhetvenegy fajánál figyelték meg.

A felfedezés arra is rávilágított, hogy a tudományos közösségnek szorosabban együtt kellene működnie a helyi őslakossággal, hiszen a helybeliek már régen ismerték ezt a pálmafajt, saját nyelvükön több elnevezést is adtak neki.

Borítókép: borneói dzsungel (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.