Megszavazták, vasárnap zárva tartanak a boltok Horvátországban

Ünnepnapokon és a hét utolsó napján csak speciális esetekben nyithatnak ki a boltok.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 06. 28. 14:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július másodikától Horvátországban kötelező lesz a vasárnapi boltzár. Az új törvény értelmében ezentúl a hét utolsó napján és az ünnepeken csak kivételes esetekben lehetnek nyitva az üzletek az adriai országban – írta a Világgazdaság.

A boltzár kérdése bár nagy társadalmi vitát eredményezett a szomszéd országban, így több próbálkozás után a jobbközép kormány végül úgy döntött, egy kompromisszumos megoldást alkalmaz. 

A boltoknak megtiltja a vasárnapi és az ünnepnapi működést, azonban az idegenforgalomra való tekintettel minden üzlet választhat 16 munkaszüneti napot, amelyeken mégis kinyithat. Ezeket a napokat viszont előre, idén július 1-jéig, jövőre pedig az év első napjáig le kell jelenteniük az illetékes hatóságoknak. 

A kormány ezzel lehetővé teszi, hogy a tengerparti boltok, ha szükségesnek tartják, a szezon teljes egészében nyitva lehessenek. 

A törvény alól kivételt kaptak még a nonstop üzletek, a pékségek, a benzinkutak, valamint a tengerparti, üzlethelyiséggel nem rendelkező árusok és a piacok is. Az új intézkedés alól továbbá mentes a turisztika szektor is, a szállodák, éttermek, kávézók és kocsmák továbbra is az év minden napján fogadhatnak vendégeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.