Katonai szolgálatot javasolnak a német fiatalok számára

2011-ben felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot Németországban, a kancellár és a védelmi miniszter szerint ennek így is kell maradnia. A fegyveres erők biztosa ugyanakkor most azt javasolja, hogy minden fiatalt legalább alkalmasság szempontjából vizsgáljanak meg úgy, hogy egyévnyi katonai gyakorlatot teljesít. Ez lehet az első lépés a sorkatonaság felé?

2023. 06. 04. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eva Högl, a német fegyveres erők parlamenti biztosa úgy akarja feltölteni a hadsereg állományát, hogy az iskolás fiatalok egy évig kötelező katonai gyakorlatot teljesítsenek. A szociáldemokrata politikus egy lapinterjúban azt mondta, hogy meg kell fontolni a „kötelező németországi szolgálati év” gondolatát, amelyet a polgári vagy a katonai szektorban lehetne teljesíteni.  Ehhez pedig a fiatalabb tisztek az iskolákban beszélnének a katonai élet előnyeiről. A probléma az, hogy ez nem mindenhol engedélyezett. Baden-Württemberg tartományban például 2014 óta tilos az iskolákban reklámozni a katonaságot vagy a fegyveres erők munkáját.

Högl összességében több erőfeszítést szorgalmazott annak érdekében, hogy elegendő személyzetet toborozzanak a haderő, vagyis a Bundeswehr számára. Év elején még azt javasolta, hogy a szövetségi kormánynak ismét napirendre kellene vennie a 2011-ben kivezetett sorkatonaságot. 

A szociáldemokrata biztos javaslatai éles kritikát váltottak ki a Baloldali Párt részéről.

A fegyveres erők biztosa által követelt kötelező sorozás a társadalom militarizálása felé tett lépés lenne. A társadalom militarizálása helyett a külpolitika demilitarizálására van szükség 

– mondta Tobias Bank, a párt országos igazgatója, hozzátéve, hogy nincs olyan valós veszély, amely indokolná a fiatalok önrendelkezési jogába való ilyen beavatkozást. 

Nem csoda, hogy sürgős fejlődést irányozna elő a védelmi tárca, hiszen a Bundeswehr talán soha nem látott mélységekben van már évek óta. Még Boris Pistorius német védelmi miniszter sem számít gyors javulásra. A szociáldemokrata tárcavezető egy német újságnak még áprilisban úgy fogalmazott:

Mindannyian tudjuk, hogy a meglévő hiányosságokat 2030-ig nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért prioritásokat kell felállítanunk.

Nem csupán azzal van gond, hogy nincsenek fegyverek, lőszerek és egyéb felszerelések. Nemrég jelent meg ugyanis éppen Eva Högl tanulmánya, amelyben például az állt, hogy év végén a Bundeswehr személyi állománya alig több mint 183 ezer fő volt – és ezzel a 2021-es szint alatt állt. A 2031-re kitűzött 203 ezres cél eléréséhez tehát még rendkívül hosszú és rögös út vezet.

A politikus a 150 oldalas jelentésében azt szorgalmazza, hogy a Bundeswehr vonzóbb munkáltatóvá váljon – különösen a nők számára.

Ha már olyan magától értetődő dolgok hiányoznak, mint a nők számára kialakított mosdók és zuhanyzók, valamint a szükséges személyzeti felszerelések, akkor máris felmerül a megbecsülés kérdése

– jegyzi meg a védelmi biztos.

De szerinte van ennél is aggasztóbb tény. A csapaton belüli, gyakran alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett szexuális támadások száma 2022-ben ismét megnőtt – az érintettek 80 százaléka nő. Ilyen számokkal nehéz ellensúlyozni a krónikus létszámhiányt.

Borítókép: Német tartalékosok (Fotó: Bundeswehr/Jana Neumann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.