Lelőné Donald Trumpot a demokrata politikus + videó

Az egykori elnök szerint az említett dobozok tele vannak a személyes dolgaival, és elfoglalt volt szétválogatni azokat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 8:30
President Trump Announces Proposed National Environment Policy Act Regulations
FILES-US-POLITICS-TRUMP-INDICTMENT Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Annak, hogy Trumpnak nemcsak a nukleáris kódok voltak a birtokában, hanem mint kiderült amerikaiakról szóló titkos információkkal is rendelkezik, amelyeket kiadhatna és megoszthatna bárkivel aki a háza környékén jár, minden amerikait meg kellene rémítenie. És ezért le kellene lőni...állítani” – bukott ki Stacey Plaskett, az Amerikához tartozó Virgin-szigetek demokrata párti képviselőjéből az MNSBC, amerikai hírtelevíziónak adott minapi interjúja során.

Noha a politikus gyorsan kijavította „nyelvbotlását”, megelőzően azt hangsúlyozta, hogy a republikánusok propagandát folytatnak Donald Trump korábbi republikánus elnök ügyében és a törvények felett képzelik magukat. Sőt a 2021 januári capitoliumi ostrom során végzett demokrata vezetésű vizsgálatban „lázadásra való felbujtással” vádolta meg a leköszönő elnököt.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Trump ellen a múlt héten emeltek szövetségi szinten vádat Miamiban 37 vádpontban, mert állítólag nem adott át titkosított iratokat, amelyekről hazudott is szövetségi tisztviselőknek. A volt elnök a mar-a-lagói otthonában tárolta a dokumentumokat, és azokat több mint egy éven át „nem volt hajlandó átadni” a szövetségi nyomozó irodának (FBI) és az igazságügyi minisztériumnak (DOJ), áll a vádiratban.

Trump hétfőn a dokumentumok kapcsán elmondta, hogy nem kívánta azokat elrejteni a szövetségi tisztviselők elől, csupán „a személyes dolgait ki akarta válogatni azok közül, ám elfoglalt volt” – utalt a 2024-es választási kampányára.

A politikus arra is rávilágított a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában, hogy ezekben a dobozokban mindenféle dolgok: ruhadarabok, újságok, magazinok is megtalálhatók, és ezért akarta szétválogatni a tartalmukat – azt korábban már szakértők is elismerték, hogy valamennyi elnöknek olyan gyorsan kell kipakolnia és távoznia a Fehér Házból, hogy a stábnak lényegében nincsen mérlegelési ideje a feljegyzések, dokumentumok és személyes tárgyak tüzetes átvizsgálására, noha azok egy részét előbb-utóbb a Nemzeti Levéltárba kellene eljuttatni.

A republikánus politikus azt is hangsúlyozta, hogy jogában volt megtartani ezeket az iratokat, mert elnökként feloldotta azok titkosítását.

Ám, mint mondta, ha „szépen kérik”, odaadta volna a dobozokat, de ehelyett beidézték, amelyet még sohasem tettek korábban – utalt a republikánusok által hangoztatott demokrata vezetés lejáratásra és politikai indíttatásra az ügyében.

Trump a kettős mércére is kitért, ugyanis amíg az ő ügyében javában zajlik a nyomozás, addig szerinte Joe Biden jelenlegi demokrata elnök ügyében, amely ugyancsak minősített iratokat tartalmaz szenátusi és alelnöki éveiből, az lényegében megrekedt. Noha Robert Hur különleges ügyész elvileg vizsgálja Joe Biden ügyét, annak állapotáról szinte semmit sem tudni, amit még egyes amerikai liberális csatornák is furcsálltak már.

A minősített iratok kapcsán egy bíró a minap eleget adott az ügyben eljáró ügyész, Jack Smith kérésének, felszólítva ezzel Trumpot és csapatát, hogy ne osszanak meg annak kapcsán olyan részleteket a nyilvánossággal, amelyeket a vád adott át a védelemnek – hívta fel a figyelmet a CNN amerikai hírtelevízió.

Donald Trump az interjú során beszélt az Amerikát sújtó inflációról és a határvédelem fontosságáról is. Aláhúzta, hogy megválasztása esetén ezen ügyek megoldását azonnal megkezdené. Szerinte továbbá, ha ő lett volna a hivatalban lévő elnök 2022 februárjában, akkor Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, és most Kína „még csak fel sem vetné annak a lehetőségét”, hogy bevonuljon Tajvan szigetére.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus elnök, a 2024-es republikánus elnökjelölt-aspiránsok egyike. 2020. 01. 09-én a Fehér Házban. (Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.