Megkezdik a télre való felkészülést az uniós energiaügyi miniszterek

Szijjártó Péter közölte, az európai húszszázalékos átlaggal ellentétben hazánk annyi gázt tárolt be, hogy az éves fogyasztás 37 százalékát fedezni tudjuk.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 06. 19. 8:17
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. június 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák tulajdonú KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 2-án. A vállalatcsoport a farostlemez gyártásával foglalkozó mohácsi üzemének kapacitását bõvíti kétmilliárd forint értékben, amihez az állam 286 millió forinttal járul hozzá, így segítve 230 ember munkahelyének megõrzését. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxembourgba utazott hétfő reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy képviselje hazánk érdekeit az Energia Tanács ülésén.

Mivel a héten 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet, valószínűleg kevesen gondolnak a következő fűtési szezonra. Márpedig a télre való felkészülés ilyenkor már – jó esetben – javában zajlik, a földgáztárolók feltöltése folyamatos

– írta a tárcavezető Facebook-oldalán.

Hozzátette: „Magyarország jól áll, hiszen már annyi gázt tároltunk be, amivel az éves fogyasztás 37 százalékát fedezni tudjuk, miközben az európai átlag éppen csak meghaladta a húsz százalékot. Ez pedig alapvetően annak köszönhető, hogy az energiaellátás biztonságának ügyét mi továbbra is fizikai és nem politikai vagy ideológiai kérdésnek tekintjük.”

A hétfői ülésen uniós portálok tájékoztatása szerint az energiaügyi miniszterek általános megközelítés kialakítására fognak törekedni az uniós villamosenergia-piac szerkezetének reformjára vonatkozóan. A reform az uniós villamosenergia-piac szerkezetének felülvizsgálatáról szóló rendeletjavaslatból, valamint az uniós nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni védelem javításáról szóló rendeletjavaslatból (a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelet) áll.

A reform célja, hogy a villamosenergia-árak kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, és hogy megvédje a fogyasztókat a meredek áremelkedésektől, különösen a hosszú távú villamosenergia-piac működésének javítása révén.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.