Olaszország feloldotta a jemeni polgárháború miatt elrendelt szaúdi fegyverembargóját

Olaszország szerdán feloldotta a jemeni polgárháború miatt Szaúd-Arábiával szemben elrendelt fegyverembargóját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 01. 6:36
null
Smederevo, 2023. május 14. A szerb elnökség felvétele a fegyveramnesztia keretében leadott arzenálról Smederevo közelében 2023. május 14-én. A szerb kormány annak hatására hirdette meg a május 8-tól egy hónapon át tartó fegyverbegyûjtést, hogy az elmúlt héten két lõfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. Az akció keretében eddig mintegy 13,5 ezer fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lõszert. MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll Fotó: Dimitrije Goll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány közlése szerint a mostani döntés összhangban áll azzal, hogy áprilisban feloldották az Egyesült Arab Emírségekkel szembeni fegyverembargót, amelyet szintén a jemeni konfliktus miatt vezettek be.

Róma 2019-ben és 2020-ban korlátozta katonai felszerelések exportját a szunnita királyságba elejét véve ezzel, hogy a hadi eszközöket bevessék Jemenben. Az olasz kormány megállapítása szerint az embargó időközben szükségtelenné vált „tekintettel a megváltozott helyzetre”, s nagyra méltatta a rijádi vezetés közvetítési erőfeszítéseit.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófának minősítette a konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az ország lakosságát.

A békekezdeményezések új lendületet vettek azzal, hogy Rijád és Teherán márciusban a 2016-ban megszakított diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről döntöttek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.