Visegrádi országok: Nem értünk egyet a migránsok kötelező szétosztásával!

Orbán Viktor szerint a béke, biztonság és gazdasági növekedés a V4-ek közös érdeke.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 11:58
ORBÁN Viktor; ÓDOR Lajos; MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Pozsony, 2023. június 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfõ, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfõinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A V4-országok a háborús menekültek befogadásával kapcsolatban is felnőnek a kihíváshoz, ez ma egy olyan téma, ami nagyon is összeköt bennünket – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Pozsonyban, miután a többi visegrádi állam (Magyarország, Csehország, Szlovákia) kormányfőjével tárgyalt. A lengyel miniszterelnök leszögezte:

Határozottan kiállunk amellett, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni, és hogy nem lehet támogatni az embercsempész szervezeteket, az embercsempészeket, mert ez teljesen erkölcstelen, és nem lehet egyidejűleg támogatni a terrorista szervezeteket sem. Nem értünk egyet semmilyen migránskvótával, és nagyon világosan kifejezzük, hogy Európának rendelkeznie kell olyan mechanizmusokkal, amelyekkel megvédheti magát a külső migrációtól.

Morawiecki arról a migrációs paktumról beszélt, amelyet nemrég fogadtak el az uniós belügyminiszterek tanácskozásán, és amely a gyakorlatban két lehetőség elé állítja a tagállamokat: vagy befogadnak meghatározott számú bevándorlót, vagy migránsonként több tízezer eurót kell befizetni az uniós kasszába. 

Június közepén a lengyel parlament határozatot fogadott el az illegális migránsok uniós áthelyezési mechanizmusa ellen, amely kötelezi a kormányt, hogy határozottan ellenezze a javaslatot. Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a parlamentben kijelentette, hogy a migránsok Európai Unión belüli áttelepítésének kérdését népszavazásra kell bocsátani.

A találkozóról Orbán Viktor is megosztott egy bejegyzést a közösségi oldalain, amelyhez azt írta: „Béke, biztonság és gazdasági növekedés. Ez a közös érdekünk!”. 

A V4-csúcs napirendi pontjai között szerepel egyebek mellett az ukrajnai háború is, illetve annak előkészítése, hogy július elsejével Csehország átveszi a soros elnökséget Szlovákiától.

Orbán Viktor Twitter-bejegyzésében megköszönte a vendéglátást a pozsonyi házigazdának, Ódor Lajosnak. 

Borítókép: Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b–j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.