Stockholm: Nem zárható ki az orosz támadás

„Készen állunk arra, hogy végső soron fegyveres erővel védjük meg országunkat” – áll a svéd parlament jelentésében.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 11:55
Svédország tart egy orosz támadás lehetőségétől, és azzal, hogy Finnország a NATO tagja lett, egyúttal megtörte az északi országok védelmi tervezését is. (Fotó: Defense News / Twitter)
Svédország tart egy orosz támadás lehetőségétől, és azzal, hogy Finnország a NATO tagja lett, egyúttal megtörte az északi országok védelmi tervezését is. (Fotó: Defense News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem zárható ki, hogy Svédország ellen katonai eszközökkel vagy további fenyegetéssel fognak élni. Oroszország továbbra is képes arra, hogy légi- és tengeri erőkkel, nagy hatótávolságú vagy nukleáris fegyverekkel hadműveleteket hajtson végre Svédország ellen” – hívta fel a figyelmet az SVT televízió a svéd parlament védelmi bizottságának friss jelentésére, amely szerint nem zárható ki egy orosz katonai támadás a skandináv ország ellen.

Noha ez kevéssé újdonság Svédország tekintetében, ugyanis már egy öt évvel ezelőtti elemzés is erre a következtetésre jutott. Ám mint megjegyzik: 

Oroszország tovább csökkentette a katonai erő bevetésének a küszöbét, és magas politikai és katonai kockázatvállalási hajlandóságot mutat.

Stockholmot tehát „aggasztja”, hogy Moszkva teljes körű ukrajnai inváziója annak a jele, hogy a Kreml „könnyelműen” indíthat háborút – ugyanakkor mivel Oroszország a szomszédos Ukrajnában sem tudott egyöntetű sikereket elérni, és mivel nem adhatja fel egyéb afrikai és ázsiai „érdekeltségeit” sem, aligha valószínű, hogy egy újabb országra „pazarolná” a rendelkezésre álló erőforrásait.

„Svédország létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke, hogy megvédje az ország függetlenségét, szuverenitását és területi integritását” – áll az új jelentésben, amely mint aláhúzza: 

készen állunk arra, hogy végső soron fegyveres erővel védjük meg országunkat, lakosságunkat, demokráciánkat, szabadságunkat és életmódunkat.

A jelentés szerint a mostani helyzet az öt évvel ezelőttitől ugyanakkor abban különbözik, hogy akkor Svédország és Finnország is tartotta magát az évtizedes katonai el nem köteleződés elvéhez, és „csupán” együttműködött más tagállamokkal. Azonban Finnország NATO-tagságával a védelmi bizottság szerint Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozása is sürgetőbb lett.

Stockholm már korábban beadta csatlakozási szándékát a politikai és katonai szervezethez, ám annak elfogadásához Törökország az általa terroristáknak tartott kurd fegyveresek kiadását és a politikai kapcsolatok javítását kérte – ahogy utóbbit a magyar parlament is.

A NATO-ba igyekvő új országoknak ugyanis egyhangú támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a világ legerősebb védelmi szövetsége által nyújtott garanciákat, vagyis a kollektív védelem (NATO 5. cikkely) biztosítását megkapják. 

Ankara szerint ahhoz, hogy teljesíteni tudják Svédország csatlakozási szándékát, „előbb Svédországnak kell megtennie a maga részét”. Stockholm ugyan egyebek mellett már szigorította a terrorizmusellenes törvényeit, de nem teljesítette Ankara egyértelmű kérését a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és más általa szélsőségesnek tartott csoportok tagjai elleni fellépés tekintetében.

Szakértők szerint a NATO egyik legerősebb hadseregével rendelkező Törökország ha „jól sakkozik”, akkor nemcsak a PKK szélsőségeseit állíttathatja bíróság elé, hanem amerikai F–16-os vadászrepülőgépeket is kaphat Washingtontól, amelyet a szövetségese korábban nem akart neki eladni.

Borítókép: Svédország tart egy orosz támadás lehetőségétől, és azzal, hogy Finnország a NATO tagja lett, egyúttal megtörte az északi országok védelmi tervezését is (Forrás: Defense News/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.