Szörnyű tragédia vagy történelmi rekord? − versenyt futnak az idővel a mentőalakulatok

A történelem legmélyebb sikeresen végrehajtott mentőakcióját hajthatják végre, ha sikerült felhozni a Titan tengeralattjárón rekedteket a felszínre.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 16:45
PRINCE
-, 2023. június 20. Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésû merülõhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörõ kutatóhajó, amelyrõl a Titant a vízbe bocsátották, a merülõhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élõ üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/Action Aviation Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a mentőalakulatok sikerrel járnának, úgy a vasárnap eltűnt Titan tengeralattjáró tragikus incidense úgy vonulna be a történelemkönyvekbe, mint a legmélyebb sikeresen végrehajtott óceáni mentőakció. Erre azonban az idő múlásával egyre kevesebb az esély, az oxigénkészletek folyamatosan fogynak a négyezer méter mélységben eltűnt tengeralattjáró fedélzetén. 

1973-ban két brit tengerész rekedt egy mélytengeri merülőszerkezetben Írország partjainál mintegy 500 méter mélyen. A matrózok 84 órát töltöttek a mélyben, mire a mentőalakulatok sikeresen a felszínre hozták őket. Amikor rájuk találtak mindössze 12 percre elegendő oxigén állt rendelkezésükre. A Pisces III incidense a történelem legmélyebb sikeres óceáni mentőakciója

 

„Szörnyű érzésem van”

 

A Titan tengeralattjárónak, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsához az Atlanti-óceánon, vasárnap veszett nyoma, fedélzetén öt emberrel, akik közül négyen utasok.

Köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású, Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. Paul-Henri Nargeolet francia búvár szintén a tengeralattjáróban tartózkodhat, az ötödik személy pedig maga a tengeralattjárót üzemeltető OceanGate magáncég alapítója, Stockton Rush lehet. A vezérigazgató tapasztalt felfedezőnek számít, James Cameron, a Titanic című film rendezője után a második olyan ember, aki 4000 méteres mélységbe merült.

„Szörnyű érzésem van, valami komoly baj lehet” − fogalmazott a Sky News brit hírcsatornának a Pisces III incidens egyik túlélője. Saját tapasztalatairól mesélve Mallinson elmondta, társával annak érdekében, hogy minél kevesebb oxigént használjanak el, nem beszéltek egymással, nem mozdultak meg, egy helyben, mereven feküdtek.

Alig beszéltünk, csak megfogtuk egymás kezét, és megszorítottuk, hogy megmutassuk, jól vagyunk

− idézte fel az ötven évvel ezelőtti emlékeit. 

 

Nagy erőkkel zajlik a kutatás

A 4000 méteres mélységben tapasztalható nyomás miatt az egyetlen lehetséges megoldás, hogy valamely pilóta nélküli rendszerrel találják meg az eltűnt tengeralattjárót.

Erre a legmegfelelőbb az amerikai Curv−21 típusú kábelvezérlésű tengeralatti mentő jármű, amely 6000 méterig képes alámerülni és különböző adatokat szolgáltatni a felszínen tartózkodó operátoroknak.

Az amerikai parti őrség altengernagya szerint nagy hatótávolságú felderítő repülőgépekkel is folyamatosan kutatják a tengerfelszínt, már egy Connecticut államnyi területet átvizsgáltak. 

A szakértők egyébként egyáltalán nem optimisták: sokan úgy vélik, még abban az esetben, ha valamilyen csoda folytán a felszínre jutna a tengeralattjáró és öt utasa, belülről fizikai képtelenség kinyitni a Titan zsilipjét, így szinte biztos, hogy külső segítség nélkül megfulladnának.

Borítókép: Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án (Fotó: MTI/AP/Action Aviation)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.