Több mint harmincezer ember halálát okozta a hőség Franciaországban

Folyamatosan nő a hőség miatt elhunytak száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 21:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harmincezer ember halálát okozta a nyári hőség Franciaországban 2014 és 2022 között a hivatalos egészségügyi statisztikák szerint – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Guillaume Boulanger, a francia közegészségügyi hivatal kutatója.

A hivatal tanulmánya szerint a hőhullámok jelentős hatást gyakorolnak a halálozásra Franciaországban a nyári időszakokban. Csaknem 10 év leforgása alatt – 2014 és 2022 között – összesen 30-35 ezer ember halálát lehet összefüggésbe hozni a forró időjárással.

Franciaországban május vége óta nyári hőmérsékleteket mérnek. A meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint júniustól augusztusig a megszokottnál melegebb idő várható.

Kutatások azt igazolják, hogy a klíma melegedése különösen gyors Európában, és ez hozzájárul ahhoz, hogy egyre több hőhullám jelentkezik nyaranta.

A francia közegészségügyi hivatal komplex modellek alkalmazásán alapuló vizsgálatában arra a fontos megállapításra jutott, hogy a hőség okozta halálozások csaknem háromnegyede nem konkrétan a kánikulák ideje alatt következtek be. A hatóságok viszont rendszerint csak az igazán extrém hőhullámok idejére koncentrálnak a kommunikációt és a közegészségügyi intézkedéseket illetően, és ezzel összességében alábecsülik a hőség általános egészségügyi, azon belül is különösen a halálozásra gyakorolt következményeit.

Bár nem kétséges, hogy a legnagyobb kockázatnak a legidősebbek vannak kitéve, a kutatásból az is kiderült, hogy a hőség minden korcsoportban szed áldozatokat: a kánikulához köthető halálozások mintegy harmada a 75 év alattiak körében következett be.
Borítókép: Egy férfi hűsöl a párizsi Trocadéro tér szökőkútjainak medencéjében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.