Történelmi sikert aratott a jobboldali AfD a türingiai választáson

A bevándorlásellenes párt a német kormánykoalícióval szembeni elégedetlenséget igyekszik kihasználni.

2023. 06. 26. 7:14
null
Berlin, 2021. szeptember 26. A német Alternatíva Németországnak (AfD) párt zászlói a párt eredményváró rendezvénye előtt Berlinben a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án. MTI/EPA pool/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először lesz járási vezető az Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, a jobboldali német párt a Türingia tartománybeli Sonnebergben nyert helyi választást.

Az AfD politikusa, Robert Sesselmann a szavazatok 52,8 százalékát szerezte meg. Tíz éve alatt az AfD-nek még nem sikerült ilyen szintű tisztséget megszereznie, markáns nézetei miatt ugyanis a többi németországi párt nem hajlandó vele együttműködni.

Az AfD jelenleg a kormánykoalícióval szembeni elégedetlenséghullámot igyekszik meglovagolni, kampányígéretei között a magas infláció és a bevándorlás leküzdése szerepel. 

Az ellenzéki párt a kelet-németországi területeken egyre erősödik, országos támogatottsága 19-20 százalék körüli, és még kancellárjelöltet is tervez állítani a 2025-ös szövetségi választásokon.

Bár Sonneberg 57 000 lakosával és mintegy 48 000 szavazásra jogosult polgárával Németország egyik legkisebb kerülete, a járási választást nagy figyelem övezte a kormány népszerűségének zuhanórepülése közepette. Az AfD egyre nagyobb támogatottságának pedig minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy a radikális jobboldali párt – miközben egyértelműen elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját – határozottan ellenzi a Moszkvával szemben kivetett, de a német lakosságot is sújtó uniós szankciókat.

Borítókép: A német Alternatíva Németországnak (AfD) párt zászlói a párt eredményváró rendezvénye előtt Berlinben a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA pool/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.