Újabb fogolycseréről számolt be az ukrán elnöki hivatal

A cserével 95 ukrán katona térhet haza az orosz hadifogságból.

Gábor Márton
2023. 06. 11. 20:47
Csoportkép a Június 11-én tartott fogolycserén szabadon engedett ukrán katonákkal. Forrás: Ukrán Védelmi Minisztérium/Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak június 11-én jelentette, hogy egy újabb fogolycsere keretében a fegyveres erők, a Nemzeti Gárda, valamint a határőrség katonái térhettek haza. Sokan közülük megsebesültek a fogságban.

A korábban Mariupolt, Csernobilt, a Kígyó-szigetet, Bahmutot, valamint az Azovsztalt védő foglyok visszatérnek a családjukhoz

– mondta Jermak.

A hadifoglyok között 93 sorállományú katona és őrmester, valamint két tiszt van.

A legutóbbi fogolycserére május 25-én került sor, amikor 106 személyt szolgáltatott vissza Ukrajnának az orosz hadsereg. 

„Azért dolgozunk, hogy minden emberünk hazatérhessen” – jelentette ki Jermak.

Natalia Zarytska, az Ukrajnai Honvédők Feleségeinek és Anyáinak Tanácsa nevű civil szervezet vezetője közölte, hogy május 16-ig 500 ukrán katonát sikerült hazaszállítani, ami a jelenleg orosz fogságban lévő hadifoglyok egyötöde. 

Minden erőfeszítésünk ellenére 12 hónap alatt a védőknek mindössze 20 százaléka került vissza Ukrajnába. Ezeket a személyeket halálos veszély fenyegette, amíg a parancsnokság arra nem utasította őket, hogy tegyék le a fegyvert és mentsék az életüket

– mondta Zarytska.

Az orosz védelmi minisztérium is közleményt adott ki a fogolycserével kapcsolatban, elárulták, hogy a tárgyalások eredményeként 94, veszélyes állapotban lévő orosz katonát szabadítottak ki az ukrán fogságból.

Mindazok, akiket kiszabadítottunk, megkapják a szükséges orvosi és pszichológiai segítséget

– közölte a minisztérium.

Ukrajna és Oroszország már többször cserélt foglyokat más országok közvetítésével: ősszel Törökországon, télen pedig az Egyesült Arab Emírségeken keresztül zajlott a cserekör. A felek olykor egymást vádolták a megállapodások kisiklása vagy a cserefolyamat elhúzódása miatt.

Borítókép: Csoportkép az orosz hadifogságból frissen szabadult hadifoglyokról (Forrás: Ukrán Védelmi Minisztérium/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.