Újabb pénzbüntetésre ítélte a Google-t az orosz bíróság

Az orosz bíróság szerint az óriáscég visszaélt az erőfölényével, amiért büntetést kapott, de azt nem fizette meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 17:42
Google Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz bíróság négymilliárd rubelre (tizenhatmilliárd forint) büntette a Google-t kedden, mert nem fizetett be egy korábbi bírságot, amit azért kapott, mert a videómegosztó-piacon visszaélt az erőfölényével – közölte kedden az ország monopóliumellenes felügyelete.

Az ügy előzménye, hogy a keresőóriást kétmilliárd rubelre bírságolta tavaly februárban az orosz monopóliumellenes szolgálat (FAS). A hatóság akkor megállapította, hogy a 

„YouTube-on a felhasználói fiókok létrehozásával, felfüggesztésével, letiltásával és a felhasználói tartalmak terjesztésével kapcsolatos szabályok átláthatatlanok, elfogultak és kiszámíthatatlanok”.

A Google fellebbezett a döntés ellen és megtagadta a fizetést. Az orosz felügyelet szerint azonban az ügyben eljáró választottbíróság megerősítette a korábban hozott határozat jogszerűségét.

Az FAS közölte, hogy a korábban kiszabott bírság megfizetésének elmaradása miatt 

„a vállalatnak további négymilliárd rubelt kell befizetnie az Orosz Föderáció költségvetésébe”

 – idézte a szolgálat közleményét a TASZSZ.

Amennyiben a Google a bírói döntés jogerőre emelkedését követő hatvan napon belül nem fizet, a felügyelet a követelést továbbítja a bírósági végrehajtóknak.

A Google 2022 márciusában, Oroszország ukrajnai invázióját követően leállította az online hirdetések értékesítését Oroszországban, de néhány ingyenes szolgáltatását meghagyta. Miután a hatóságok befagyasztották a bankszámláját, az amerikai cég orosz leányvállalata kénytelen volt csődöt jelenteni – emlékeztetett a Reuters.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.