Belgrád betiltja a Szerbiában készült fegyverek külföldre szállítását

A balkáni ország nem készül háborúra, de kész megvédeni a saját népét – mondta az elnök.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etnikai tisztogatást hajtanak végre Koszovóban a szerbek ellen – erről beszélt a csütörtöki televíziós beszédében Alekszandar Vucsics. A szerb államfő szerint Pristina ezen terveit a nemzetközi közösség egyes körei is támogatják.

Döntést hoztak, hogy mindenhol le kell tartóztatni, meg kell ölni vagy el kell távolítani Koszovóból azokat a szerbeket, akik ellenállást jelenthetnek Pristinával szemben. Ez az akció 2021-ben kezdődött Strpceben

 – mutatott rá Vucsics, aki hosszasan sorolta a sajtótájékoztatóján, hogy az elmúlt években hány szerbet vettek őrizetbe a pristinai hatóságok, s milyen indokokkal.

Szerbia most van a legnehezebb helyzetben, s mindez önhibáján kívül történik.

 – szögezte le a köztársasági elnök, aki emlékeztetett arra is, hogy szerdán megbeszélést folytatott Miroslav Lajcákkal, az EU párbeszédért felelős különmegbízottjával. Mint fogalmazott, az Európai Unió megpróbál valamiféle deeszkalációt kérni, követelni Koszovóban. 

Szerbia mindent teljesített, amit megköveteltek tőle, hogy megnyugodhasson a helyzet.

 – mondta Vucsics.

Kijelentette továbbá azt is, hogy általános támadás folyik a szerbek ellen.

Készen állunk a tárgyalások folytatására, de egyértelmű számunkra, hogy a dolgok kikerültek az irányítás alól, és Szerbia sarokba van szorítva

– mondta az államfő.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy a következő hétre egyeztetést kezdeményez Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral, amelyre a vilniusi csúcstalálkozó után kerülhet sor, majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását is kezdeményezi Szerbia. Belgrád azt kéri, hogy az ülésen olyan intézkedések meghozataláról döntsenek, amely megvédheti a szerbek életét.

Szerbia nem készül háborúra, de kész megmenteni a saját népének életét

 – mondta.

Aláhúzta: a jövő héten valószínűleg aláír egy határozatot, amellyel megtiltja, hogy külföldre szállítsák a Szerbiában készült lőszereket és fegyvereket. A döntés indoklásaként az elnök azt mondta, 

Szerbia létfontosságú nemzeti érdeke a végsőkig veszélyben van.

Alekszandar Vucsics sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Bécsbe utazik, hogy az osztrák kancellárral és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztessen a migrációs helyzetről és egyéb kérdésekről. Karl Nehammer először lesz házigazdája Szerbia, Ausztria és Magyarország háromoldalú csúcstalálkozójának, amely azzal a céllal jött létre, hogy küzdjenek a balkáni útvonalon fellépő illegális migráció ellen. A bécsi találkozón a bejelentés szerint részt vesznek a három ország bel- és külügyminiszterei is. Nehammer, Orbán és Vucsics októberben találkozott először ilyen formában Budapesten, egy hónappal később pedig Belgrádban.

Borítókép: Szerbia elnöke beszédet mond (Fotó: Szerbia elnökének honlapja, Dimitrije Goll)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.