Betilthatják a migránsok fesztiválját, mert mindig erőszakba torkoll + videó

Több ezer embert korlátozni több mint egy napig azért, hogy ünnepelhessenek a városban, hogy aztán erőszakosságba csapjon az egész? Ez tarthatatlan és elviselhetetlen – jelentette ki a polgármester.

Magyar Nemzet
Forrás: Faz.net2023. 07. 10. 10:20
giessen
08 July 2023, Hessen, Gießen: Participants of the counter-demonstration of the Eritrea Festival in Giessen are stopped by the police. After the riots around the controversial Eritrea Festival in Giessen, the situation has calmed down again somewhat on Saturday afternoon, according to police estimates, a total of several hundred people were controlled during the day. The police tried again and again to keep the counter-demonstrators away from the festival site, and had for this purpose mounted police and water cannons on site without using them, however. Photo: Helmut Fricke/dpa (Photo by HELMUT FRICKE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Giessen városában minden évben megrendezik az eritreaiaknak szervezett fesztivált, és minden évben tömegverekedéssel zárul. Idén sem sikerült megtörni ezt a hagyományt. A migránsok először csak az autósokat zaklatták és blokkolták a forgalmat, majd tüntetők kövekkel és füstbombákkal támadtak a fesztiválozókra. 

A rendőröknek könnygázt és vízágyút kellett bevetniük, hogy meg tudják fékezni az őrjöngőket. Százharmincegy embert tartóztattak le.

Az eritreai kormány támogatói tartották a fesztivált, amire az ellenzéki szimpatizánsok támadtak. A rendőrségi jelentések szerint más országokból is utaztak ide eritreaiak, csak azért, hogy tüntessenek a fesztivál ellen.

A legtöbb helyi német elítéli és minimum aggályosnak tartja a kialakult helyzetet. A giesseni polgármester a hétvége után megkérdőjelezte, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága a rendezvénynek.  

Több ezer embert korlátozni több mint egy napig azért, hogy ünnepelhessenek a városban, hogy aztán erőszakosságba csapjon az egész? Ez nem tartható és elviselhetetlen, hogy ilyen képek járják be a világot szép városunkról

 − mondta Frank-Tilo Becher szociáldemokrata polgármester. 

A hesseni régió rendőrsége azt közölte, hogy csak teljes összefogással lehetett kordában tartani a rendezvényt. Peter Beuth, a hesseni belügyminiszter felszólította a kormányt, hogy hívják be a kelet-afrikai ország nagykövetét. 

Egyértelművé kell tenni az eritreai kormány számára, hogy az ő konfliktusaikat nem hozhatják be Németországba. Nem itt kell megvívni a saját harcaikat.

Miért torkollott erőszakba a tüntetés? 

Németországban több mint 82 ezer eritreai migráns él, közülük 18 ezerre tehető a száma azoknak, akik a hesseni régióban telepedtek le. A két hullámban érkezett bevándorlók rengeteg országon belüli konfliktust áthoztak Afrikából Európába. Az első hullámmal, az 1970-es évek végén, 1980-as évek elején érkezettek többnyire a jelenlegi eritreai vezetés mellett állnak, míg a második hullámban érkezettek az ellenzéket támogatják.

A politikai és vallási ellentéteket nem tudták maguk mögött hagyni, így a feszültség a jelenlegi kormányzó párt és az ellenzékiek között begyűrűzött a német mindennapokba is. Az eritreai fesztivál pedig egy kicsúcsosodása az egész helyzetnek. 

Giessen többször adott már helyet a fesztiválnak, ám már többször, többen is kérvényezték, hogy ne tartsák meg azt. Idén is megpróbálták elérni, hogy betiltsák, de a bíróság elutasította ezt a kérelmet.

Borítókép: Autókat borogattak, rendőrökre támadtak a tüntetők (Fotó: DPA/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.