Célegyenesben az EU–Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás

Ursula von der Leyen közölte, Brazília ismét a világszínpad egyik főszereplője lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 17. 15:31
SÁNCHEZ, Pedro; GOLDFAJN, Ilan; VON DER LEYEN, Ursula; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brussels, 2023. július 17. (B-j) Ilan Goldfajn, az Amerikaközi Fejlesztési Bank (IDB) elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Sergio Díaz-Granados, a Latin-amerikai Fejlesztési Bank (CAF) elnöke kezet fog az Európai Unió, valamint a latin-amerikai és a karib-térségbeli (LAC) országok üzleti kerekasztal-tárgyalásának kezdetén az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2023. július 17-én. Az Európai Unió és a 33 országot tömörítõ Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) harmadik csúcstalálkozóját július 17-18. között tartják a belga fõvárosban. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karnyújtásnyira van az EU és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötése; az EU a még fennálló nézeteltérések rendezésére törekszik – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok és a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége vezetőinek hétfőn kezdődő, kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve. Von der Leyen, aki Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta:

Brazília ismét a világszínpad egyik főszereplője lett, ez pozitív lendületet ad a két térség közötti stratégiai partnerségnek.

Azt mondta, a hétfői tárgyalások arról szólnak majd, hogy a két kontinens hogyan működhetne együtt hatékonyabban vállalkozásaik összekapcsolásán, ellátási láncaik megerősítésén és gazdaságuk modernizálásán. Hozzátette, hogy az EU erőteljes beruházásokat hoz létre Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében, jelentős munkahelyteremtéssel és egyenlő feltételekkel. Luiz Inácio Lula da Silva ismertette a folyamatban lévő kereskedelmi megállapodás véglegesítésére vonatkozó elképzeléseit, és reményét fejezte ki, hogy év végéig létrejön egy „kiegyensúlyozott” egyezmény. Hozzátette: a latin-amerikai és karibi országok beruházásokat várnak a szociális és városi infrastruktúrába és a logisztikába.

Július elején Lula da Silva a Mercosur-országok találkozóján aggályait fejezte ki az egyezmény egy Brüsszel által szorgalmazott függeléke miatt, amely klíma- és környezetvédelemmel, valamint emberi jogokkal kapcsolatos előírásokat tartalmaz. A szabadkereskedelmi megállapodás kérdésében 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós fenntartások miatt. Az egyezséggel a világ egyik legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jönne létre. Amennyiben megkötik a megállapodást, azt a Mercosur és az EU minden tagállamának ratifikálnia kell, ugyanakkor mind Dél-Amerikában, mind Európában viták övezik. Egyes államok ugyanis féltik piacaikat, míg mások a munkajogi, valamint környezetvédelmi szabályok fellazulásától tartanak.

Borítókép: (b–j) Ilan Goldfajn, az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Sergio Díaz-Granados, a Latin-amerikai Fejlesztési Bank (CAF) elnöke kezet fog az Európai Unió, valamint a latin-amerikai és a Karib-térségbeli (LAC) országok üzleti kerekasztal-tárgyalásának kezdetén az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2023. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.