Dmitrij Medvegyev több ukrán nukleáris létesítmény megtámadásáról beszélt

Ha beigazolódik a vád, akkor ez az első eset, hogy Kijev nyugati fegyverekkel hajtott végre támadást Oroszországban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 09. 20:27
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: 
Jack Straw / Twitter)
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: Jack Straw / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha beigazolódik a szmolenszki atomerőmű NATO-rakétákkal való megtámadására tett kísérlet, mérlegelni kell a dél-ukrajnai, valamint a kelet-ukrajnai nukleáris létesítményekre irányuló egyidejű orosz csapások lehetőségét” – fogalmazott Telegram-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese.

A politikus azután kezdett el fenyegetőzni, hogy orosz források szerint az ukrán fegyveres erők két Storm Shadow rakétát lőttek ki a Szmolenszki területen lévő Desnogorszki atomerőmű és egy Kaluga melletti katonai repülőtér irányába. Egyik rakéta sem érte el célját, ugyanis a két rakétát az orosz légvédelem lelőtte.

A két rakéta civil területekre, az egyik egy mezőre, a másik pedig egy fűrészüzem területére csapódott.

Jelenleg vizsgálják a rakétát eredetét, ám ha azok nyugati eredete beigazolódik, akkor ez lenne az első „támadási kísérlet”, amelyet Kijev az orosz hátországban a NATO-tagállamok által kapott fegyverrel vitt véghez. 

Ukrajna nyugati szövetségesei többször garantálták azt Moszkvának, hogy ilyen nem fog megtörténni, elkerülendő a háború eszkalálódását.

Az egyik becsapódott – állítólagos nyugati – rakétáról egy videó is napvilágot látott.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Forrás: Jack Straw/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.