Éjszakai dróntámadás érte Kijevet, áldozatok is vannak + videó

Sorozatban a harmadik éjszaka érte dróntámadás az ukrán fővárost. A kijevi hatóságok szerint nagyjából egy tucatnyi iráni drónt sikerült lelőniük, de a lezuhanó törmelékek így is sérüléseket okoztak és egy halálos áldozatot is követeltek. Közben az ukránok folytatják az ellentámadást, de az továbbra is igen lassan halad.

Kónya Rita
2023. 07. 13. 9:39
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy ember meghalt, többen pedig megsebesültek egy éjszakai orosz dróntámadásban Kijevben. A város légterében nagyjából egy tucatnyi iráni gyártású drónt lőttek le a kijevi katonai tisztségviselők szerint, a törmelékek azonban lakóházakra zuhantak, ahol sérüléseket és pusztítást okoztak. Ez volt zsinórban a harmadik éjszaka, amikor támadás érte Kijevet, csupán néhány órával azután, hogy véget ért a NATO csúcstalálkozója Litvániában.

Ma este iráni gyártmányú, pilóta nélküli repülőgépek nagyszabású támadása történt

 – közölte a kijevi katonai közigazgatás a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A közlemény szerint az iráni gyártmányú Sahíd drónok különböző irányokból hatoltak be a fővárosba, egy tucatot lelőttek közülük a város légterében.Öt kerületből jelentettek lezuhant törmeléket, egy 19 éves nőt és egy 23 éves férfit kórházba szállítottak repeszek okozta sebesülésekkel. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint a Darnickij kerületben két ember megsérült a lehulló törmelékektől.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy a Podilszkij városnegyedben egy lakóházban keletkezett tűz oltása közben egy holttestre bukkantak. Az ukrán légierő közleménye szerint továbbra is fennál a Kijev elleni orosz dróntámadás veszélye – tette hozzá az MTI.

Ami az ukrán ellentámadást illeti, az óvatosan optimista ukrán kommunikáció ellenére az előrehaladás továbbra is meglehetősen lassú. Mindkét fél megerősítette, hogy a front több szakaszán komoly harcok folynak. Ezek közé tartozik a háború egyik legvéresebb csatájának helyszíne, Bahmut, amelyet nagyjából két hónapja foglaltak el az orosz erők − konkrétan a Wagner-csoport zsoldosai −, most viszont az ukránok állítólag bekerítették a hajdan hetvenezer embernek otthont adó, de mára romba dőlt várost.

Védőink napok óta tűz alatt tartják a város be- és kivezető útjait, valamint az ellenség városon belüli mozgását. Ez azért vált lehetővé, mert előretörésünk során sikerült uralmunk alá vonnunk a Bahmut körüli fő parancsnoki magaslatokat

− idézi Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettest, Ukrajna fő katonai szóvivőjét a The Telegraph brit napilap online kiadása.

Az ukrán offenzíva azonban még mindig igen lassú, és a kezdete óta Bahmut környékén mindössze 24 négyzetkilométernyi területet sikerült visszafoglalni. A városba vezető utak ostroma ugyan kellemetlen a települést védő oroszok számára, de nem lehetetleníti el őket − mint ezt az ukránok maguk is tapasztalták az orosz ostrom hosszú hónapjai alatt.

Zelenszkijnek tudomásul kell vennie, hogy ezt a háborút nem tudja megnyerni. Tudomásul kell vennie, hogy a nyugati segélyekből és kölcsönökből él, és a kölcsönöket soha nem fogja visszafizetni, szerintem nem is akarja. Egyértelmű volt, és ez is nagyon fontos, hogy Zelenszkij körülbelül három napja azt mondta, ha nem kap több amerikai támogatást, egyedül folytatja a háborút. De ez a népmesében van így, nem fogja tudni folytatni

– mondta el korábban lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.