Elege lett a klímaaktivistákból, egyszerűen áthajtott rajtuk + videó

A klímaaktivisták radikálisabb fellépése radikálisabb válászlépéseket vált ki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 10:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban rengeteget lehetett olvasni az egyre radikálisabb eszközökhöz nyúló klímaaktivistákról. A hírekben leginkább a Just Stop Oil szervezet világhírű festmények, műtárgyak ellen elkövetett akciói jelentek meg, ugyanakkor szinte folyamatosak a már megszokott demonstrációs módszerek is: utak lezárása, az aktivisták különböző tárgyakhoz, például fákhoz vagy magához az aszfalthoz ragasztják vagy bilincselik magukat. 

A helyzet odáig fajult, hogy számos ország vezetése is határozottabb fellépést szorgalmazott a klímaaktivisták ellen: 

Franciaországban a kormány például teljesen felszámolta a Soulèvements de la Terre (Földrengés) radikális szervezetet, miután több esetben is összecsapások alakultak ki a demonstrálók és a helyszínre kiérkező hatóságok között.

Akadnak olyan helyzetek azonban, amikor a munkájukba igyekvők vagy éppen munkájukat végzők nem várják meg a rendvédelmi szervek kiérkezését, saját kezükbe veszik az ügyet. Legutóbb a német Stralsund városának közelében fogyott el egy kamionsofőr türelme, aki először puszta kézzel próbálta meg elrángatni az útból a klímaaktivistákat, majd miután ez nem sikerült, egyszerűen közéjük hajtott. 

Az utóbbi években számos hasonló eset történt, az interneten fellelhető videók alapján a legtöbb Nagy-Britanniában.

 

Egymást sem kímélik

A szélsőbaloldali ideológiák képviselői gyakran egymást sem kímélik, legutóbb a londoni Pride-felvonuláson estek egymásnak a Just Stop Oil aktivistái és a résztvevők. 

A klímamozgalom problémája az volt, hogy a Pride szervezői nem adtak ki közleményt az olaj és földgáz felszámolásáért.

A Just Stop Oil továbbá kifogásolta, hogy a Pride-ot sok olyan cég támogatja, amelyek nagymértékben felelősek a károsanyag-kibocsátásáért.

A londoni rendőrség hét személyt tartóztatott le, őket „közveszély okozásával” vádolják.

Miközben a kiérkező rendőrök letartóztatták – az egyébként szivárvány zászlóba öltözött – Just Stop Oil tüntetőit, a tömeg a „szégyelljétek magatokat!” rigmust skandálta.

Borítókép: A Just Stop Oil liberális környezetvédő szervezet tüntetőit nem fogadták örömmel a Pride résztvevői, a rendőrök kiérkezéséig a „szégyelljétek magatokat!” rigmust skandálták 2023. július 1-jén (Fotó: Getty Images/Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.