Jaroslaw Kaczynski: A kormány a lengyel biztonság garanciája

Nem hajlandó engedni a 2018-as uniós csúcson meghozott döntésekből a lengyel kormány. Akkor ugyanis a tagállamok abban állapodtak meg, hogy a migránsok szétosztása nem lehet kötelező, a szolidaritás csak önkéntes lehet.

2023. 07. 08. 7:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit gondolnak, hogy mi hallgatni fogunk? Ne akarjanak meggyőzni minket a migráció kapcsán. A lengyelek hozzáférnek a médiához, és látják, mi történik Svédországban, Belgiumban, Franciaországban, és nem akarják, hogy Lengyelországban is ez történjen. Nagyon szélesre tárták ezt az ajtót, és most ennek a következményeit látják – jelentette ki az Európai Bizottság migrációs paktuma és a kényszerbetelepítések kapcsán Malgorzata Wassermann, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt parlamenti képviselője a ZET rádióban.

A politikus felidézte, hogy június 30-án Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-csúcsot követően kijelentette, hogy Lengyelország készen áll arra, hogy az Európai Unió Bíróságához forduljon, ha az Európai Tanács áttelepítésről szóló 2018-as következtetését megpróbálják megsemmisíteni. Akkor ugyanis a tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy

az Európai Unió területére érkező migránsokat a tagállamokban kizárólag önkéntes alapon létrehozott központokba lehet irányítani, ahol különbséget kell tenni illegális migránsok és a nemzetközi védelemre szorulók között. A csúcstalálkozón akkor azt is kimondták a tagállamok vezetői, hogy az áthelyezés és a letelepítés önkéntes alapon kell, hogy történjen.

Ylva Johansson belügyi biztos, aki az olaszországi Lampedusa szigetén járt a héten, és ahová több száz észak-afrikai migráns érkezik naponta, egy sajtótájékoztatón ugyanakkor kijelentette, hogy ha egy ország nem vállalja a migránsok áttelepítését, akkor fizetnie kell, nemcsak a nyomás alatt álló országoknak, hanem harmadik országoknak is. Mindezt annak ellenére mondta a biztos, hogy a legutóbbi csúcson sem született erről megállapodás, ráadásul a 2018-as kinyilatkozás is életben van.

A Jog és Igazságosság következetesen ellenzi a Lengyelországba irányuló illegális migrációt – erről már Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes beszélt a lengyel médiának. A PiS elnöke úgy véli, hogy Brüsszel német menetrend szerint Lengyelországba tolná azokat az érkezőket, akiket a nyugati államok nem akarnak az országukban látni.

Bebizonyítottuk, hogy ebben a kérdésben eltökéltek és hitelesek vagyunk. Amikor a fehérorosz határon válság volt, nemcsak az illegális migránsok hullámát állítottuk meg, hanem hosszú távon biztosítottuk Lengyelországot: falat építettünk

– mondta Kaczynski, aki leszögezte, hogy a Jog és Igazságosság párt a lengyel biztonság garanciája, és amíg kormányon van, addig nem lesz illegális vagy kívülről kikényszerített migráció Lengyelország irányába. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy 

a lengyel baloldal vakon támogatná a Brüsszel által javasolt kvótaelosztást. Beleegyeztek volna abba is, hogy a migránsok mindenféle ellenőrzés nélkül érkezzenek Lengyelországba, méghozzá más országok döntései alapján, amelyek az új migrációs nyomással szembesülve másokra akarják hárítani a felelősséget.

A Donald Tusk vezette baloldal hiteltelenségét bizonyítja, hogy nem hajlandóak aláírni semmilyen nyilatkozatot, amely ellenzi az EU áttelepítési politikáját, ez pedig még inkább indokolja, hogy Lengyelországban népszavazásra van szükség. Az ugyanis jogi garanciákat ad a polgároknak arra, hogy senki sem járul hozzá semmilyen áttelepítéshez – magyarázta a sajtónak Jaroslaw Kaczynski.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.