Jogvédők szerint rendőrök ölik meg a tüntetőket Kenyában

Kenya vallási vezetői az új adók eltörlését kérik, szerintük a reménytelenség könnyen lázadáshoz vezethet.

Magyar Nemzet
Forrás: The Independent, AP2023. 07. 20. 16:37
Az adóemelések és a rossz megélhetési körülmények miatt kirobbant tüntetésekben szerdán hat embert öltek meg Kenyában. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Az adóemelések és a rossz megélhetési körülmények miatt kirobbant tüntetésekben szerdán hat embert öltek meg Kenyában. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kenyai rendőrség azt állította, utasítást kaptak arra, hogy ne jelentsenek haláleseteket az emelkedő megélhetési költségek elleni tüntetések közepette, noha híradások szerint a szerdai megmozdulások során legalább hat demonstrálót lőttek le rendőrök – hívta fel a figyelmet a The Independent, brit napilap.

Eközben egy rendőrségi tisztviselő az Associated Press (AP), hírügynökségnek elmondta, hogy a héten azt az utasítást kapták, hogy ne jelentsenek haláleseteket a tüntetéseken, amelyeket a politikai ellenzék hívott össze péntekre.

Az nem világos, hogy mindezt ki adta parancsba.

Helyi jogvédők adatai szerint három korábbi, az ellenzék által összehívott tüntetésen 27 embert lőttek le a rendőrök. Az AP szerdán két halálos áldozatot erősített meg a nyugati Kisumu városában, és szemtanúja volt annak, hogy legalább három embert lelőttek és megsebesítettek Nairobiban.

Míg a kenyai rendőrséget jogvédő csoportok régóta vádolják túlzott erőszak alkalmazásával, egyre több az aggodalom a tavaly megválasztott William Ruto elnök kormánya alatt alkalmazott taktikákkal kapcsolatban is. Például az egyik rendőrtiszt újságírónak adta ki magát a szerdai tüntetésen.

Az esetet a kenyai médiatanács veszélyesnek nevezte, mondván aggasztó, hogy a végrehajtó hatalom adja az utasítást a rendőröknek és nem a rendőrparancsnok. Hozzátették:

a rendőrök így a végrehajtó hatalom érdekei szerint kezdenek cselekedni, nem pedig a közérdek szerint.

A belügyminisztérium szóvivője, Francis Gachuri csütörtökön a rendőrséghez irányította a kérdéseket, és azt állította, hogy a rendőrségnek operatív függetlensége van. A rendőrség szóvivője azonban eddig még nem reagált a vádakra – közölték hírügynökségek.

A Kenya Medical Association nevű, helyi orvosokat összefogó szervezet a szerdai tüntetések előtt kiadott nyilatkozatában azt írta, hogy tagjaik „több száz kenyai sérültet és több tíz halálos áldozatot láttak el” az elmúlt hónapok tüntetéseinek következtében. A közleményben nem szerepelt, hogy ki okozta a haláleseteket és a sérüléseket.

A rendőrök által elkövetett gyilkosságokról és kínzásokról való tudósítás kényes téma Kenyában, ahol jogvédők régóta figyelmeztetnek a bűnözés kultúrájára. Az 1990-es években a rendőrséget azzal vádolták, hogy elnyomta Daniel arap Moi elnök kritikusait.

A jelenlegi elnök, Ruto döntéseivel még azon kenyaiak egy része sincs megelégedve, akik rá szavaztak, ugyanis a politikus a megélhetési költségek csökkentésére tett ígéretet, ám hivatalba lépésével új adókat vetett ki.

Kenya vallási vezetői sürgették az elnököt a törvény visszavonására, arra figyelmeztetve, hogy a kenyaiak olyan mértékű reménytelenséggel néznek szembe, amely „könnyen lázadáshoz vezethet”.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban pozitívan értékelte az új törvényeket, mondván az „döntő” lépés Kenya adósságveszélyének csökkentése felé.

Borítókép: Az adóemelések és a rossz megélhetési körülmények miatt kirobbant tüntetésekben szerdán hat embert öltek meg Kenyában. (Fotó: TRT World Now / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.