Kijev megosztotta Washingtonnal, hogyan tervezi lezárni a háborút

„Oroszország csak akkor fog tárgyalni, ha fenyegetve érzi magát” – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő.

Magyar Nemzet
Forrás: AFP, The Washington Post2023. 07. 01. 12:08
null
Bahmut, 2023. június 22. Ukrán katonák BM-21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én. MTI/AP/Irina Ribakova Fotó: Irina Ribakova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns a közelmúltban Ukrajnába utazott, és találkozott az ukrán hírszerzés munkatársaival, sőt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is – erősítette meg egy amerikai tisztviselő a hírt az AFP francia hírügynökségnek.

Az eset azért is különösen érdekes, mert az utazás nemcsak hogy az ukrán ellentámadás idején történt, hanem 24 órával Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök orosz vezetés ellen indított puccskísérletét megelőzően. E kapcsán Washington hangsúlyozta, hogy semmi közük az eseményekhez, és az nem is képezte az ukrajnai tárgyalások témáját – húzta alá a tisztviselő.

A The Washington Post amerikai napilap szerint a látogatás során az ukrán tisztviselők megosztották a CIA vezetőjével az oroszok által megszállt területek visszaszerzésére vonatkozó terveiket, illetve azt, hogy az év végéig megkezdenék a tűzszüneti tárgyalásokat is.

Az út hivatalos célja az volt, hogy Burns biztosítsa Kijevet a Biden-adminisztráció elkötelezettségéről az ukrán önvédelmet segítő hírszerzési információk megosztásának tekintetében. Mint arra szakérők korábban felhívták a figyelmet, az Egyesült Államok nemcsak, hogy mintegy 45 milliárd dollárral segítette eddig Ukrajnát fegyverekkel, pénzzel és egyéb életmentő eszközökkel, hanem bizonyos műholdfelvételek, lehallgatások és egyéb forrásokból származó információkat is megoszt Kijevvel.

Noha az ukrán tisztviselők nyilvánosan csalódottságuknak adnak hangot, amikor a sajtó az ellentámadás eddigi ütemével és sikertelenségével kapcsolatos kritikákat tesz – noha azt már Zelenszkij is elismerte, hogy az ellenoffenzíva „lassabban halad a vártnál” –, a The Washington Post szerint a négyszemközti találkozón a kijevi katonai tisztviselők bizalmat sugároztak céljaikkal kapcsolatban. 

Eszerint Kijev őszre jelentős területeket foglalna vissza, tüzérségi támadást hajtana végre az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félsziget határvonalának közelében, az év végén pedig tűzszüneti tárgyalásokba is kezdene a tavaly márciusban megszakadt béketárgyalások óta először.

„Oroszország csak akkor fog tárgyalni, ha fenyegetve érzi magát” – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő.

Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute katonai elemzője szerint ha Ukrajna túl sok veszteséget szenved el, akkor az ellentámadás kimerülhet, ám ha „elég veszteséget tud okozni az orosz erőknek, megakadályozva az erősítések érkezését, akkor képes lehet annyira meggyengíteni az orosz védelmét, hogy áttörést érjen el”.

Erre egyes elemzők szerint azért is lehet esély, mert őszre már az amerikai Abrams harckocsik, és egyéb kulcsfontosságú felszerelések is megérkezhetnek Ukrajnába. Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel az orosz erők mélyen beásták magukat a vonalak mögé, aknákat és csapdákat helyeztek el, a megnövelt nyugati eszközökkel is nehéz lenne áthatolni az orosz védelmen.

Lee szerint a kulcskérdés az, hogy

Kijev képes -e további fontos repülőtereket, hidakat, vasútvonalakat és logisztikai csomópontokat célba venni, megnehezítve ezzel Oroszország számára a háború fenntartását.

Borítókép: Ukrán katonák BM–21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én (Forrás: MTI/AP/Irina Ribakova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.