Kokainbotrány a Fehér Házban: bűnügyi helyszínné vált az elnöki rezidencia

A Szövetségi Nyomozó Irodát, vagyis az FBI-t is bevonták az ügy felderítésébe.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 7:21
Secret Service discovered an 'unknown item' at the White House
Secret Service discovered an 'unknown item' at the White House WASHINGTON DC, UNITED STATES - JULY 2: United States Secret Service and Washington DC Fire Department investigate a security incident after a hazmat found near White House in Washington D.C., United States on July 2, 2023. Chief of Communications for the United States Secret Service Anthony Guglielmi stated that 'Precautionary closures were implemented around the White House complex this evening after an unknown item was discovered by Uniformed Division Officers. Precautionary closures will be lifted soon as DC Fire has cleared the unknown item as non-hazardous.' on his Twitter account. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Celal Gunes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kokain birtoklása Washington D. C.-ben akár 180 napos börtönnel, ezer dolláros pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethető – írja az amerikai sajtó, miután a minap találtak a Fehér Házban a kábítószerből. 

Az épület evakuálását helyi idő szerint vasárnap 20.45-kor rendelték el, a hatóságok, a tűzoltók és a készenléti szolgálat munkatársai rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és megkezdték az ügy kivizsgálását.

Friss információk szerint a titkosszolgálat vezeti a nyomozást, állítólag átnézik a látogatásokról szóló feljegyzéseket. A Politico amerikai hírportál szerint most már az FBI-t, vagyis a Szövetségi Nyomozó Irodát is bevonták az ügy felderítésébe.

Az NBC News amerikai hírcsatorna pedig arról ír, hogy a kokaint tartalmazó zacskót egy szövetségi laboratóriumba vitték, ahol DNS-vizsgálatot végeznek rajta és az esetleges ujjlenyomatokat is elemzik. Az anyag pedig „teljes kémiai elemzésen megy keresztül”. A nyomozás a hírek szerint körülbelül két hétig tarthat. A nevüket nem vállaló tisztségviselők azonban már azt rebesgetik a sajtónak, hogy lehet, hogy nem találják meg a tettest.

Az esettel kapcsolatban Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán azt mondta, hogy 

Joe Biden elnök hihetetlenül fontosnak tartja, hogy az ügy végére járjanak.

Donald Trump volt amerikai elnök is megszólalt az ügyben. A republikánus politikus úgy fogalmazott: 

Valaki tényleg azt hiszi, hogy a Fehér Ház nyugati szárnyában, az ovális irodához nagyon közel talált kokain Hunter és Joe Bidenen kívül bárki más használatára szolgált?

 – írta Trump a Truth Social oldalán.

– A fake news (álhír) média viszont hamarosan azt fogja mondani, hogy a talált mennyiség „nagyon kicsi”, és valójában nem kokain volt, hanem inkább aszpirin, és a történet el fog tűnni – tette hozzá a volt elnök.

Borítókép: Biztonsági vizsgálat a Fehér Háznál 2023. július 2-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Celal Gunes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.