Már az ukrán egységeknél vannak a kazettás bombák

A több mint száz ország által betiltott fegyverek több millió civil életét vették el vagy tették tönkre az elmúlt évtizedekben.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 17:38
U.S. And British Forces Prepare For Possible War Against Iraq
1848860 Fotó: Paula Bronstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerij Serseny, Ukrajna délkeleti országrészében harcoló erők szóvivője az állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy 

az ukrán hadsereg kazettás lőszereket kapott, amelyek már az egységeknél vannak, de még nem vetették be azokat.  

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok alig egy hete jelentette be, hogy ilyen lőszereket fog átadni a kijevi vezetésnek. A kazettás lőszereket több mint száz országban tiltották be, mert hatalmas veszélyt jelentenek a civil lakosságra is. 

A kazettás bombák több millió civil életét vették el vagy tették tönkre az elmúlt évtizedekben.

Ukrajna most azt közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a megszállók elűzésére fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni.

Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője az elmúlt napok hadi eseményeiről szólva elmondta, hogy Zaporizzsja régióban az ukrán haderő megvetette a lábát az új hadállásokban. Mindemellett az orosz erők továbbra is „erős ellenállást” tanúsítanak és mozgósítják a tartalékokat. Mint mondta, Kijev és más nagyvárosok ellen indított orosz dróntámadásokban mintegy huszonöt ember sebesült meg.

Kovaljov közölte azt is, hogy az ukrán csapatoknak az orosz kézre került Bahmuttól délre sikerült előrenyomulniuk. Beszámolt arról is, hogy a donyecki Avgyijivka, Liman és Marjinka településeknél, valamint a harkivi Kupjanszk térségében sikeresen visszavertek orosz támadásokat. Hozzátette, hogy az orosz légierő több tucat légitámadást indított.

Borítókép: Kazettás bombák (Fotó: Getty Images/Paula Bronstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.