Megelégelték a berlini strandok a migránsok rendbontásait

Már csak a személyazonosság igazolása után lehet belépni a fürdőhelyekre, van, ahol a táskákat is ellenőrzik.

Homoky Réka
2023. 07. 18. 8:46
Columbiabad
21 July 2022, Berlin: The entrance and exit of the summer pool Neukölln at Columbiadamm is regulated with grids and barrier tape. After riots, the police strengthened the protection for visitors and guards. A mobile guard was set up in front of the bath. (to dpa: "After brawl at Columbiabad: police set up mobile guard") Photo: Julia Kilian/dpa (Photo by Julia Kilian / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszigorítja a nyilvános strandokra történő belépést Berlin, az intézkedést Kai Wegner polgármester jelentette be, miután több erőszakos cselekedet is történt.

Az RBB24 regionális német hírportál értesülései szerint több fürdőhelyen is verekedés tört ki, ezért mostantól csak azok mehetnek be a német főváros bizonyos strandjaira, akik a bejáratnál igazolják a személyazonosságukat. 

Két fürdőhelyen, a Columbiabad és a Prinzenbad nevű strandokon ezen felül a bejáratnál elhelyezett kamerákkal is figyelik, hogy ki megy be a fürdőhelyre, valamint a táskákat is ellenőrzik.

A stábnak nyilatkozott egy helyi lakos, aki szerint nem megengedhető, hogy a strandból olyan törvényen kívüli terület legyen, ahol néhány fiatal azt csinál, amit csak akar. Egy másik nő arról beszélt, hogy az elkövetők visszaeső erőszakos bűnözők, akiket tavaly regisztráltak a bűnügyi nyilvántartásban. Hozzátette, ha korábban kitiltották volna őket a strandról, akkor a rendbontás nem történt volna meg. A megkérdezettek abban egyetértettek, hogy mindenképp szükség van valamiféle intézkedésre és ellenőrzésre, máskülönben be kellene zárni a fürdőt.

A berlini strandokon történt erőszakos cselekmények miatt a városvezetés megnöveli a biztonsági személyzet számát és mobil rendőri egységeket vezényel a fürdőhelyekhez, valamint megerősítik a strandokat körülvevő kerítéseket, hogy ne lehessen csak úgy egyszerűen átmászni rajtuk. 

Az RBB24 kiemelte, hogy az elmúlt hetekben több berlini strandon elkövetett erőszakos cselekmények elkövetői bevándorló háttérrel rendelkező fiatalok, Kai Wegner berlini polgármester ugyanakkor a ZDF műsorában óvatosan fogalmazott a migránsokkal kapcsolatban. 

Elmondása szerint a három érintett strandon valóban magas a migrációs hátterű látogatók aránya, de a túlnyomó többség korrekt módon viselkedik, egy kisebb csoport férfi felelős a zavargásokért, akiket gyakran az unalom vezérel.

Nem ez volt az első eset, hogy durva verekedés történt valamelyik berlini fürdőhelyen: tavaly nyáron tömegverekedés tört ki a német főváros egyik fürdőhelyén, mintegy száz fő részvételével. Az esetről készült felvételen jól látszik, hogy a verekedés résztvevői itt is túlnyomórészt fiatal férfiak voltak.

Belgiumban is történt hasonló eset, két évvel ezelőtt az egyik tengerparti település, Blankenberge strandján kerekedett tömegverekedés amiatt, hogy a rendőrség próbálta betartatni a pandémia okán bevezetett egészségügyi intézkedéseket.

A helyszínen készült felvétel alapján ebben az esetben is fiatal férfiak voltak a zavargók, minden kezük ügyébe kerülő tárggyal támadták a rendőröket, akik más területekről kaptak erősítést.

Az incidenst követően a polgármester összehívta a városi tanácsot, hogy biztosítsák a fürdőzők nyugalmát a strandokon.

Borítókép: a berlini Columbiabad strand bejárata (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.