Megszületett a megállapodás, amely segíthet az illegális migráció elleni harcban + videó

Az Európai Unió jelentős összeggel fogja támogatni Tunéziát gazdasága felélénkítésének és az embercsempészet megfékezésének érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 20:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök és Ursula von der Leyen vasárnap aláírta a stratégiai együttműködésről szóló megállapodást, amely segíti az embercsempészek elleni fellépést – közölte a Reuters hírügynökség a tunéziai elnöki irodára, valamint Mark Rutte holland miniszterelnökre hivatkozva. 

A megállapodás az embercsempészek és emberkereskedők tevékenységének megakadályozását, a határellenőrzés megerősítését, valamint a regisztráció és a visszaküldés folyamatának javítását tartalmazza. Mindezek alapvető intézkedések az illegális migráció megállítására irányuló erőfeszítések megerősítéséhez

– írta Twitter-bejegyzésében Mark Rutte.

Hozzátette, a megállapodás elősegíti továbbá a tunéziai gazdaság növekedését és az észak-afrikai ország megújuló energiára való áttérését. A tárgyalásokon Rutte és Von der Leyen mellett részt vett Giorgia Meloni olasz kormányfő is. 

Mint arról lapunk is beszámolt, az Európai Unió egymilliárd eurót tervez adni Tunéziának, hogy az afrikai ország felléphessen az emberkereskedelem ellen, illetve hogy támogatást nyújtson az állam gyengélkedő gazdaságának. 

Az észak-afrikai államnak kiemelt szerepe van az illegális bevándorlók feltartóztatásában, hiszen földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan sokan indulnak útnak innen Európába.

Tunézia nem lesz Európa határainak őre, hogy az illegális bevándorlást megakadályozza

− fogalmazott Kaisz Szaíd tunéziai elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során még júniusban. 

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, Kaisz Szaíd tunéziai elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő (Forrás: Twitter/Mark Rutte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.