Merénylet a Krími hídon? – ketten meghaltak a robbanásban + videó

Kijev nemrég ismerte el a felelősségét a tavaly őszi szabotázsakcióban.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Telegram2023. 07. 17. 7:06
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb információk szerint legkevesebb két halottja van az Oroszországot a Krím félszigettel összekapcsoló hídon történt merényletnek – jelentette Telegram-csatornáján Vjacseszlav Gladkov. Az oroszországi belgorodi terület kormányzója elmondta, egy fiatal lány szülei vesztették életüket a hídon.

Az orosz Nyomozó Bizottság közlése szerint a Krími híd ellen terrortámadás történt, amelyet az ukrán különleges szolgálatok hajtottak végre – ismertette az MTI. A TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett dokumentumban a hivatal azt írta: 

A nyomozás szerint július 17-ére virradó éjjel a Krími híd egyik szakaszát megrongálták az ukrán különleges szolgálatok által elkövetett terrorcselekményben. Két civil − egy férfi és egy nő, akik a hídon közlekedő személygépkocsiban utaztak − meghalt. Kiskorú lányuk megsérült.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság arról számolt be, hogy a Krími hidat két két vízfelszín felett haladó ukrán eszköz támadta meg. A dokumentumot a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte, amely szerint: „Három óra öt perckor két pilóta nélküli ukrán eszköz támadást hajtott végre a Krími híd ellen”.

Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője elmondta, hogy a híd 145. oszlopán történt az eset, ami miatt lezárták a hidat, de további részletekkel nem szolgált az esettel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a Krími hídon leállt a forgalom és a hatóság emberei most is azon dolgoznak, hogy helyreálljon a helyzet.

A Kercsi-szoroson átívelő 19 kilométeres híd az egyetlen közvetlen kapcsolat Oroszország és a Krím félsziget között. 

A The Washington Post amerikai napilap értesülései szerint ukrán tisztviselők vállalják a felelősséget a merényletért. 

A lapnak névtelenül nyilatkozó forrás megerősítette az orosz gyanút, drónokkal hajtották végre a támadást. 

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az állami televízióban azt mondta: csak meg tudja ismételni Kirilo Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének szavait, aki szerint a Krími híd egy felesleges építmény. Natalja Humenyuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője Oroszország provokációjának minősítette az incidenst, amely szerinte összefügg az orosz-ukrán fekete-tengeri gabonaegyezmény hétfő éjféli lejártával – írta az MTI. Eközben az ukrán titkosszolgálat azt közölte, hogy 

ismét elaludt a híd.

 

Június elején írtunk arról, hogy Kijev elismerte, hogy tavaly október 8-án ők rendelték meg a híd felrobbantását. Ez azért is volt érdekes, mert Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök akkor azt nyilatkozta a sajtónak, hogy 

Ezt határozottan nem mi rendeltük meg, amennyire én tudom.

Akkor még orosz belső viszálynak nevezte az esetet. Az oroszok már akkor is terrorcselekményként hivatkoztak az incidensre, melynek 

célja az Oroszországi Föderáció kritikus fontosságú polgári infrastruktúrájának megsemmisítése volt. A kitervelői, az elkövetői és a megrendelői az ukrán különleges szolgálatok voltak.

 

Kijevi PR győzelem?

 

Ukrajna számára ez komoly PR győzelem, de ha a hídat hosszabb időre zárni kell, komoly katonai fejlemény is

– írta Facebook-bejegyzésében Demkó Attila. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a mostani robbanás okozta kár nem tűnik annyira súlyosnak, mint a tavaly őszi. A biztonságpolitikai szakértő a képek alapján inkább rakétára, mintsem kamikaze drónra gyanakszik.

Borítókép: A Krími híd 2022. október 8-i felrobbantása (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.