Nyitott marad a cseh–német határ

A két ország külügyminisztere újabb kérdésben egyezett meg egymással.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 14. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontosnak tartja országaik egymás közti határainak nyitottságát a cseh és a német külügyminiszter. Jan Lipavsky és Annalena Baerbock pénteken a cseh–német határon megtartott találkozójukon megerősítették, hogy ez mindkét ország kormányának kiemelt érdeke.

A cseh kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyen szükség a határok lezárására

– mondta Jan Lipavsky újságíróknak sajtóértekezleten a cseh Vejprty településen. Annalena Baerbock felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh–német határ nyitottsága különösen a munkaerő szabad áramlásához fontos. Naponta több tízezer cseh állampolgár ingázik lakóhelye és németországi munkahelye között.

A határok nyitottsága olyan kincs, amelyet ápolnunk kell. Az ellenőrzések nem indokoltak, nincsen szükség rá

– fejtette ki a német diplomácia vezetője.

A cseh–német határ menti együttműködést általában kiválónak minősítették, de rámutattak: még számos gyakorlati probléma vár megoldásra, amely elsősorban a két ország eltérő jogrendjének és szabályozásának következménye. A határ menti településeken élő csehek emiatt például nem tudják igénybe venni a közeli német kórházak szolgáltatásait, s a távolabbi cseh kórházakhoz kell fordulniuk. – Szükség lenne arra, hogy az egészségbiztosítók megállapodásokat kössenek egymással – mondta Jitka Gavdunová, Vejprty polgármestere újságírók előtt.

A miniszterek szerint viszont nagyon jó a rendőrség és a tűzoltóság együttműködése, rendszeresek a közös járőrözések és beavatkozások is.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.