Oroszország tovább támadja az ukrán kikötővárosokat

Az odesszai kikötő közelében robbanások hallatszottak az éjszaka folyamán − jelentette a helyi média.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 9:53
null
Odessza, 2023. május 8. Az ukrán déli hadmûveleti parancsnokság felvételén tûzoltó dolgozik egy orosz rakétatalálatot kapott épületnél Odessza kikötõváros peremén 2023. május 8-ra virradóan. Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivõje szerint a létesítményt élelmiszerraktárként használták. Az ukrán vezérkar szerint reggelre virradóan tizenhat rakétacsapást jelentettek, elsõsorban Harkiv, Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben fekvõ városok ellen. MTI/EPA/Ukrán déli hadmûveleti parancsnokság Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország csütörtökre virradóra ismét légicsapásokat mért a Fekete-tenger partján fekvő Odessza térségére. A térségben aktív volt az ukrán légvédelem.

Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy rakétaindításokat észlelt az Odesszai terület felé. Felszólította a lakosságot, hogy maradjon fedezékben.

Támadás érte a szomszédos Mikolajivi területet is, székhelye, Mikolajiv város központjában legalább 18 ember, köztük három gyermek megsérült − közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. Az Ukrajinszka Pravda a helyi katonai közigazgatás vezetőjére és a polgármesterre hivatkozva azt jelentette, hogy kigyulladt egy lakóház és több garázs.

Az ukrán légvédelem öt orosz manőverező robotrepülőgépet és 13 drónt lőtt le a Mikolajivi és Odesszai terület fölött az éjszaka folyamán − közölte az ukrán légierő csütörtökön. A közlemény szerint Oroszország összesen 19 rakétát és 19 drónt lőtt ki ukrán területre.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, azután, hogy Oroszország a napokban felmondta a gabonaegyezményt, egyre hevesebben támadja a délnyugati ukrán kikötövárosokat, amivel veszélybe került az egész fekete-tengeri hajózás. 

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közleményében figyelmeztetett, hogy a Fekete-tenger vizein az ukrán kikötőkbe közlekedő összes hajóra úgy tekintenek, mint amelyek potenciálisan katonai rakományt szállítanak. Azt is megírtuk, hogy Amerika szerint az oroszok tengeri aknákat helyeztek el az ukrán kikötőknél, valamint, hogy Vlagyimir Putyin tegnap elárulta, Oroszország milyen feltételekkel térne vissza a gabonaegyezménybe. 

Az orosz támadásokkal párhuzamosan egyébként Ukrajna is légicsapásokat mért orosz megszállás alatt álló területekre. Egy ukrán dróntámadásban szerda este meghalt egy tizenéves lány a Krímben − közölte Szergej Akszjonov, a Moszkva által beiktatott helyi kormányzó a Telegramon.

 

Borítókép: Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság felvételén tűzoltó dolgozik egy orosz rakétatalálatot kapott épületnél Odessza kikötőváros peremén 2023. május 8-ra virradóan (Fotó: MTI/EPA/Ukrán déli hadműveleti parancsnokság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.