A légtérzár miatt az Air France felfüggeszti bamakói és ouagadougoui járatait

A nigeri helyzet fokozódása a légi közlekedést is felborítja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 07. 14:51
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. augusztus 7. Az ECOWAS (francia mozaikszóval CEDEAO) ellen tiltakoznak a katonai hatalomátvételt támogatók a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján. A tizenöt országot tömörítõ ECOWAS eredménytelenül követelte a házi õrizetben tartott Mohamed Bazoum államelnök szabadon engedését és hivatalába történõ visszahelyezését. A junta éjfél elõtt lezárta Niger légterét. Az ECOWAS katonai beavatkozást helyezett kilátásba. A puccsot július 26-án hajtották végre Nigerben. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: ISSIFOU DJIBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Air France francia légitársaság hétfőn bejelentette, felfüggeszti a mali és a Burkina Fasó-i fővárosba, Bamakóba, illetve Ouagadougouba tartó és onnan induló járatait. A döntést nem sokkal azt követően hozták, hogy a nigeri junta elrendelte a nigeri légtér lezárását. 

A légitársaság döntése várhatóan további nehézségeket okoz az Afrika északi és nyugati térsége fölötti légi közlekedésben, miután a polgárháborúba süllyedt Líbia és a szintén harcok sújtotta Szudán légterét szintén elkerülik a repülőgépek. A belga Brussels Airlines egyik szóvivője azt mondta, a repülési idő így másfél órától akár három és fél órával is nőhet, valamint elképzelhető, hogy a gépeknek meg kell állni útközben tankolni.

A Flightradar24 online járatkövető alkalmazást működtető cég figyelmeztetett, hogy a nigeri légtérzár miatt jelentősen megnőtt a kontinens légterének azon része, amelyet nem vehetnek igénybe utasszállító repülőgépek.

Bár az Air France részéről elismerték, hogy a cég döntése nyomán hosszabb repülőútra lehet számítani, hozzátették, hogy a Párizs és a ghánai Accra között közlekedő járatokat állandóan üzemeltetni fogják.

Borítókép: Az ECOWAS (francia mozaikszóval CEDEAO) ellen tiltakoznak a katonai hatalomátvételt támogatók a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.