A nigeri válság kimenetelétől teszi függővé támogatását az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok több száz millió dolláros pénzügyi támogatása a tét, hogy Nigerben sikerül-e helyreállítani a törvényes rendet – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 09. 6:31
Niamey, 2023. július 27. Felgyújtott autók roncsai Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erõivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matthew Miller napi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy van visszaút, nyitva tartják a tárgyalások lehetőségét a katonai hatalomátvétel résztvevőivel. Hozzátette, hogy erről is szó volt Victoria Nuland külügyi államtitkár hétfői tárgyalásain Niameyben.

A magas rangú amerikai diplomata hétfőn újságíróknak telefonon arról számolt be, hogy több órán keresztül személyesen tárgyalt Moussa Salao Barmou vezérkari főnökkel, akinek világossá tette, hogy 

nehézzé válnak az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok, amennyiben a hatalomátvétellel megnyitott utat követi.

Arról is beszámolt, hogy nigeri megbeszélésén szóba került az orosz Wagner magánhadsereg megjelenése, amellyel kapcsolatban figyelmeztette tárgyalópartnereit. Megjegyezte, hogy nem érkezett sok reakció a figyelemfelhívásra.

A tárgyalás után hétfőn kiadott közleményben az amerikai külügyminisztérium ismét felszólította a hatalomátvétel irányítóit arra, hogy bocsássák szabadon az alkotmányellenesen fogva tartott Mohamed Bazoum elnököt és családját, valamint a többi őrizetbe vettet. A közlemény szerint 

az Egyesült Államok szüneteltet bizonyos segélyeket Niger kormánya számára, és újraértékeli, valamint felülvizsgálja a további támogatásokat.

Miller tájékoztatása szerint egyebek között a Niger terrorelhárítási képességeit erősíteni hivatott nemzetközi katonai kiképzési és oktatási, valamint a békefenntartó műveletek és a hadsereg pénzügyi támogatási programjának finanszírozását szüneteltetik.

Borítókép: Felgyújtott autók roncsai Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.