„Az ellenségnek térden állva kell kegyelemért könyörögnie”

Dimitrij Medvegyev szerint még nem jött el a tárgyalások ideje.

Gábor Márton
2023. 08. 06. 13:59
MEDVEGYEV, Dmitrij; HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 21. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetõje a Hszi Csin-ping kínai államfõ és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével, valamint a két ország küldöttségének tagjaival folytatott tárgyaláson a moszkvai Nagy Kreml-palotában 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping elõzõ nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Majsev Fotó: Alekszej Majsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint nehéz lenne elítélni azt, hogy egyesek a háború befejezésére vágyakoznak, illetve lehetetlen vitatkozni az ENSZ alapokmányában foglalt alapelvekkel.  

A politikus szerint ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szuverenitás mellett létezik nemzeti önrendelkezés. 

A Medvegyev Telegram csatornájára írt üzenetben a politikus a szaúdi békekonferenciával kapcsolatban több megállapításra is jutott. Elmondta, hogy ahhoz, hogy egy békejavaslat megvalósulásának akkor van esélye, hogyha három fontos feltétel egyszerre teljesül. 

Az első ilyen, hogy a konfliktusban résztvevő mindkét oldal képviseltesse magát, ez pedig egyenlőre nem valósult meg, ugyanis a békekonferenciára Oroszországot nem hívták meg, így az nem tudta elmondani a véleményét. 

A második, a történelmi kontextus figyelembevétele. A politikus szerint ugyanis fontos megjegyezni, hogy Ukrajna önálló államként 1991-ig nem létezett, ez az állam szerinte az Orosz Birodalom egyik töredéke. 

A harmadik, szintén jelentős megállapításában pedig Medvegyev arra jutott, hogy a jelenlegi realitások figyelembe vétele is kulcsfontosságú a tárgyalások során. A politikus szerint pedig a realitás az, hogy Ukrajna jelenleg is a hanyatlás stádiumában van, a korábbi területeinek egy része pedig már visszatért Oroszországhoz. 

Annak a közvetítőnek van esélye a sikerre, aki kész felismerni ezeket a nyilvánvaló dolgokat.

− emelte ki Medvegyev, majd megjegyezte, hogy 

magukra a tárgyalásokra egyenlőre nincs szükség, arról akkor lehet szó, hogyha az ellenség térden állva fog kegyelemért könyörögni.

Eközben a szaúdi békekonferenciáról számos információ kiszivárgott, amely szerint a tárgyaló feleknek sikerült megállapodniuk a kulcsfontosságú kérdésekben. Ugyanakkor a felek a csúcstalálkozó lezárásaként nem tesznek közzé végső nyilatkozatot. A Le Monde francia lap egy európai diplomata forrásra hivatkozva azt írta, hogy megállapodás értelmében a béketárgyalások során fontos szempontnak kell lennie Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével, valamint a két ország küldöttségének tagjaival folytatott tárgyaláson a moszkvai Nagy Kreml-palotában (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Majsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.