Az emberek csaknem nyolcvan százaléka ellenzi az Oroszország elleni szankciókat

Szerbia évtizedek óta az unió előszobájában várakozik. A balkáni országban egyre kevesebben hisznek abban, hogy valaha az EU tagjai lehetnek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 5:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább elveszíti az uniós integrációba vetett hitét a szerb lakosság, miközben továbbra is ellenzi a szankciós politikát. Ez olvasható ki az Új Szerb Politikai Gondolat című folyóirat közvélemény-kutatásából. Szerbia tagja lesz-e valaha az Európai Uniónak? Erre a kérdésre a válaszadók mindössze harminc százaléka válaszolt igennel, míg 54,7 százalék már nem hisz ebben, és kevesebben vannak azok, akik jelenleg támogatják a csatlakozást, mint azok, akik nem. 43 százalék van az integráció mellett, és 46 ellene. A balkáni ország egyébként 2009-ben kérte az uniós tagságot, s 2012 óta tagjelölt − olvasható az Európai Tanács hivatalos oldalán. 

Palusek Erik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Főigazgatóságának munkatársa a Magyar Nemzet megkeresésére ezzel kapcsolatban azt mondta, Szerbia és a szerb társadalom belefáradt a folyamatos ígérgetésbe és bizakodásba. Mint fogalmazott: lényegében a milosevicsi rendszer bukása óta téma az ország csatlakozása az Európai Unióhoz, ugyanakkor azóta eltelt közel 23 év, és még mindig úgy tűnik, hogy egy esetleges szerb EU-s csatlakozás csak a távoli jövőben lehetséges, pedig az elmúlt két évtized folyamán többször is olyan időpontokra tették a szerbek lehetséges csatlakozását, amelyek akkor távolinak tűntek, de azóta már a múltnak számítanak. 

Például többször is elhangzott korábban, hogy Szerbia 2020-ra lehet az EU tagja, amiből semmi sem lett. Emellett az Európai Unió feltételül szabja a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatását, és lényegében elvárja, hogy Szerbia mondjon le Koszovóról, ami a szerb társadalom egy jelentős részében is ellenérzéseket szül az Európai Unióval szemben. Ha visszanéznénk az elmúlt két évtized szerb EU csatlakozással kapcsolatos közvélemény-kutatásait, azt látnánk, hogy kezdetben a társadalom döntő többsége támogatta azt, ami az évek múltával folyamatosan addig csökkent, míg kisebbségbe nem kerültek a csatlakozást támogatók és többségbe az azt ellenzők.

Palusek hozzátette: az Európai Unió hitelesebbnek tűnhetne a szerbek szemében, ha tempósabban haladnának a csatlakozási tárgyalások, és valódi szándékot mutatna a balkáni bővítésre, ugyanakkor, ha történnének is ilyen változások, a koszovói kérdés rendezésével kapcsolatos EU-s elvárások továbbra is ellenérzéseket szülnének a szerbek körében.

Ugyanez a felmérés kitér a Moszkva elleni esetleges szankciókra is. A megkérdezett lakosság 79 százaléka elutasítja azt, tíz emberből pedig mindössze egy támogatná a büntetőintézkedések bevezetését. Szerbia a háború kitörése óta ugyanis ellenáll a nyugati nyomásnak, s nem hajlandó szankciózni az oroszok ellen. 

A szerbek hagyományosan oroszbarátok, egyfajta nagy testvérként tekintenek Oroszországra, mint a legnagyobb és legerősebb szláv országra, amely a szerbekhez hasonlóan ortodox vallású. Oroszország korábban is mindig támogatta Szerbiát, sokszor a Nyugat ellenében is. A szerb társadalom nem felejtette el az 1999-es NATO-légicsapásokat, ami még inkább csökkentette a Nyugatba és növelte az oroszokba vetett bizalmat.

− értékelte az eredményeket lapunknak a szakértő. 

Az országban elharapózó agresszió miatt pedig a szerbek 76 százaléka a valóságshow-kat is betiltaná. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, májusban több tömeggyilkosság történt az országban, amelyik közül a legmegdöbbentőbb az iskolai mészárlás volt. Ez sokként hatott a társadalomra, és tömegtüntetésekhez vezetett. 

A közelmúltban történt szerbiai vérengzések felzaklatták a szerb társadalmat, amelynek nyomán tüntetéssorozat indult az országban, először a fővárosban, majd más városokban is. Az utcára vonulók követelték az erőszak megfékezését, ehhez kapcsolódóan a gyakran erőszakos karaktereknek teret adó és a valóságtól teljesen elrugaszkodott, kifordult értékrendet népszerűsítő valóságshow-kat

− tette hozzá Palusek Erik.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök beszédet mond (Fotó: Dimitrije Goll) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.