Az Iszlám Állam vezetőjének lenni nem életbiztosítás, hullanak a terroristák

Egyetlen év alatt a harmadik terrorvezért likvidálták.

2023. 08. 04. 12:21
null
A member of the turkish-back Military police stands guard outside a house, reportedly used by suspected leader of the Islamic State group Abu Hussein al-Qurashi, on May 1, 2023, in the village of Maska, north of Jindires. The suspected leader of the Islamic State group has been killed in Syria in an operation carried out by Turkey's MIT intelligence agency, Turkish President Recep Tayyip Erdogan said on April 30. (Photo by Bakr ALKASEM / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam megerősítette a Telegramon, hogy meghalt korábbi vezetője, Abu Husszein al-Husszeini al-Kurajsi – adta hírül az MTI. A terrorszervezet állítása szerint néhai vezérük a szíriai Idlíb tartományban, a Nagy-szíriai Felszabadítási Szervezettel (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) vívott közvetlen harcokban esett el. Idlíb az utolsó olyan tartomány Szíriában, amelyet még nem szabadítottak fel a kormányerők (vagy ellenőriznek a törökök), a területet különböző milíciák, köztük az egykor az al-Kaida szíriai ágaként számontartott Hajat Tahrír as-Sám uralja. 

 

A dzsihadisták négy vezetője közül három is itt húzta meg magát, mielőtt utolérte őket végzetük.

 

Az Iszlám Állam szerint a rivális szervezet megpróbálta elfogni vezérüket, azonban halála időpontjáról nem közöltek részleteket. Hogy a terrorvezér halott, azt Recep Tayyip Erdogan török elnök már áprilisban bejelentette, ám ő akkor arról beszélt, hogy „Törökország semlegesítette” egy szíriai bevetés során. A terrorszervezet verziója tehát annyiban eltér, hogy szerintük a HTS állt az akció mögött, melyet viszont a törökök meghosszabbított kezének neveztek.

Az Iszlám Állam fejének lenni mindenesetre nem életbiztosítás: 

Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet első „kalifája” és leghírhedtebb vezetője még hat évig „uralkodott” mire az amerikaiak levadászták. Utódja több mint két évig húzta, mielőtt 2022 februárjában megölték, az ő örököse már egy évig sem, novemberben végeztek vele. A következő volt a sorban Abu Husszein al-Husszeini al-Kurajsi, aki áprilisra már halott is volt.

A szervezet egyúttal bejelentette, hogy megvan az Iszlám Állam új vezére: Abu Hafsz al-Hasimi al-Kurajsi. Ahogy arra az MTI is emlékeztetett, személyéről szinte semmit nem tudni, a terrorszervezet egyetlen hangfelvételét sem tette közzé.  

Már csak azért sem, mert a fenti nem az eredeti neve. Az Iszlám Állam történetében fontos volt, hogy vezetői Mohamed leszármazottainak vallották magukat, ezzel is igazolva, hogy ők az iszlám valódi képviselői, a hiteles „kalifák”. A próféta a Kurajsi törzs tagja volt, így a névben az al-Kurajsi azt jelenti, hogy az új vezér is Mohamed vérvonalához tartozik. Ennek igazságát persze nehéz bizonyítani, az egyik korábbi vezetőről még azt is híresztelték, hogy valójában türkmén származású.

A terrorszervezet vezetése már egyébként is csak jelképes feladat. Abu Bakr al-Bagdadi óta a többiek alig hallattak magukról, szinte sosem tettek közzé üzeneteket. Ettől függetlenül a dzsihadistákat korai temetni. Ahogyan arról az MTI is hírt adott, nemrégiben az Iszlám Állam vállalta magára a szíriai főváros közelében lévő síita szentély ellen előző nap elkövetett pokolgépest támadást.A merényletben hatan életüket vesztették és negyvenhatan megsebesültek.

Borítókép: Katona strázsál a ház előtt, ahol az Iszlám Állam előző vezetőjével végeztek. (Fotó: Bakr Alkasem/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.