Berlin új uniós szankciókat szorgalmaz a nigeri puccsisták ellen

Az Európai Uniónak büntetőintézkedésekkel kell sújtania a nigeri államcsíny felelőseit a német külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 17. 17:07
RAU, Zbigniew ; BAERBOCK, Annalena
New York, 2023. július 18. Annalena Baerbock német külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (j2) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetrõl tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása szerint az Európai Uniónak büntetőintézkedésekkel kell sújtania a nigeri államcsíny felelőseit. A nyugat-afrikai országgal folytatott fejlesztési és biztonsági együttműködés felfüggesztése után következő lépésként EU-s szankciókat kezdeményezünk a puccsisták ellen – közölte Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője.

Németország továbbra is támogatja a nigeri válság afrikai megoldásáért tett erőfeszítéseket 

– emelte ki a miniszter a tárca német hírportálokon idézett közleményében, hozzátéve, hogy a szövetségi kormány törekvéseinek célja az alkotmányos rend helyreállítása. Annalena Baerbock a minisztérium tájékoztatása szerint már tárgyalt is a javasolt uniós szankciók ügyéről francia kollégájával, Catherine Colonnával, és telefonon egyeztetett Hassoumi Massoudouval, a megbuktatott nigeri kormány külügyminiszterével és Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Nigerben július 26-án mozdították el Mohamed Bazoum demokratikusan megválasztott elnököt az elnöki gárda vezetésével. A vérontás nélküli államcsínnyel katonai vezetők egy csoportja szerezte meg a hatalmat. A térségbeli országokat összefogó szervezet, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége szankciókat vezetett be a junta ellen és katonai beavatkozást helyezett kilátásba.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (j2) az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai helyzetről tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.