Bukarest segítséget ígér Ukrajnának, Kijev bírál

Románia megduplázza fő fekete-tengeri kikötőjének és dunai hajózási útvonalainak kapacitását az ukrán gabonaexport előmozdítása érdekében.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia két hónapon belül megduplázza fő fekete-tengeri kikötőjének és a dunai hajózási útvonalainak kapacitását, hogy segítsen Ukrajnának a gabona szállításban. Erről is beszélt Marcel Ciolacu román miniszterelnök beszélt a Financial Timesnak adott interjújában. 

A szociáldemokrata kormányfő kijelentette: Bukarestet nem fogja megfélemlíteni Moszkva. Szerinte Románia NATO-tagsága elriasztja Oroszországot a közvetlen ellenséges fellépéstől. 

Románia számára jelenleg nincs biztonsági kockázat

– fogalmazott Ciolacu. Azt is elmondta, hogy Bukarest „jól megtanulta a leckét Oroszországgal kapcsolatban", „nulla az orosz energiától, erőforrásoktól való román függőség”.   

– Ukrajnának 2023-ban mintegy negyvenmillió tonna gabona áll majd rendelkezésére exportra. A kivitel elősegítése érdekében megnöveltük a kapacitást a konstancai kikötőben és az odavezető útvonalakon. A lehető legjobban mozgósítottunk – idézte a Maszol erdélyi portál Ciolacut, aki júniusi miniszterelnöki kinevezése óta először nyilatkozott a nemzetközi médiának. 

Az ukrán gabonakivitel üteme jelentősen lelassult azt követően, hogy Oroszország június közepe óta elkezdte támadni az ukrajnai kikötőket. Az év első hét hónapjában Kijev 8,1 millió tonna gabonát exportált a konstancai kikötőn keresztül. 

Ciolacu szerint a konstancai kikötő, valamint a Duna-deltán keresztül vezető hajózási útvonalak megnövelt kapacitása lehetővé teszi az ukrán gabonaexport megduplázását, elérve a havi négymillió tonnát.

Közben a kijevi külügyminisztérium éles hangú közleményben bírálta azt az öt országot – így Romániát és Magyarországot is –, amelyek az ukrán gabonaimportra vonatkozó uniós tilalom meghosszabbítását szorgalmazzák. 

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.