Fekete-tenger: esély a közös török–román–bolgár flottára

A Fekete-tengeren a múlt hónapban nőtt meg újra drámaian a feszültség, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ENSZ gabonaegyezményét, amely lehetővé tette Kijev – és Moszkva – számára a gabonatermékei eljuttatását a világpiacokra. A rendkívül feszült körülményeket most tovább hevítheti a sajtóhír, miszerint új flottát hozhatnak létre.

null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös NATO-flottát alakíthat ki Törökország, Románia és Bulgária a Fekete-tengeren. A cél Oroszország ellensúlyozása, amely jelenleg uralja a Fekete-tengert. A román sajtó a bolgár 24chasa portált idézi, amely arra emlékeztet, hogy a most újra felvetett ötletet 2016-ban egyszer már elutasították a katonai szövetségen belül. Akkor Klaus Johannis román elnök javasolta a lépést, válaszul a Krím Oroszország általi annektálására és az orosz fekete-tengeri flotta megnövelésére. Hét évvel ezelőtt Bulgária és Törökország elutasította Bukarest felvetését. 

A téma ismét aktuális, szóba is került a vilniusi csúcson. Törökország töltené be a vezető szerepet a hármas flottában. Az 1936-ban aláírt  montreux-i egyezmény értelmében a Fekete-tengerrel nem határos országok hadihajói legfeljebb 21 napig tartózkodhatnak a tengeren. A közös flottával ugyanakkor kijátszható ez az Ankarát érintő megszorítás.  

 Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter korábban arról is beszélt, hogy a montreux-i egyezménytől függetlenül Bulgáriának fel kell ajánlania szövetségeseinek a lehetőséget a felderítésre és a hatékony fellépésre a fekete-tengeri biztonság érdekében.

Mint arról már beszámoltunk, a Fekete-tengeren a múlt hónapban nőtt meg újra drámaian a feszültség, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ENSZ gabonaegyezményét, 

amely lehetővé tette Kijev – és Moszkva – számára a gabonatermékei eljuttatását a világpiacokra, ezzel alacsonyabban tartva az árakat és segítve afrikai és ázsiai országok élelmezését.

Oroszország  egyes jelentések szerint mintegy hatvanezer tonna élelmiszert semmisített meg az ukrán gabonaraktárakat ért támadásaival.  A NATO-tagállam Románia közvetlen közelében lévő Duna menti ukrán kikötőkbe is indítottak rakétatámadásokat az oroszok. Kijev „háborús kockázatú területté” nyilvánította az orosz fekete-tengeri kikötők körüli vizeket, sőt egy orosz tartályhajó ellen dróntámadást is intézett. 

Borítókép: Illisztráció (MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.