Gabonaügyben a lengyel hozzáállás megértését várják el az ukrán féltől

Lengyelország jó kapcsolatokat szeretne ápolni Ukrajnával, e téren viszont a kölcsönösség elve alkalmazandó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 02. 21:22
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gabonaügyben Varsó a lengyel hozzáállás megértését várja el az ukrán féltől − jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán, miután az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét fogadta. Jablonski a sajtóértekezletén „nem helyénvalónak és szükségtelennek” nevezte a kijevi tisztségviselők több közelmúltbeli kijelentését, amelyek, mint mondta, ártanak a jó kétoldalú kapcsolatoknak. 

A külügyminiszter-helyettes ezáltal azokra az ukrán nyilatkozatokra is utalt, amelyek Bartosz Cichocki kijevi lengyel nagykövet előző napi bekéretésére vonatkoztak. 

Cichocki bekéretésének előzménye, hogy hétfőn Marcin Przydacz, a lengyel elnök külügyi irodavezetője arról beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és felszólította Kijevet: mutassa ki háláját Lengyelországnak azért a támogatásért, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának az elmúlt hónapokban és években. 

Jablonski aláhúzta: Lengyelország jó kapcsolatokat szeretne ápolni Ukrajnával, e téren viszont a kölcsönösség elve alkalmazandó, szükséges „az egymás iránti tisztelet és a nemzeti érdekek megértése”. Lengyelország továbbra is támogatni akarja Ukrajnát, Varsó úgy fogja fel az ukrajnai orosz agressziót, hogy az a lengyel érdekeket is veszélyezteti – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. „Egyúttal elvárjuk, hogy az ukrán fél megértse szükségleteinket és hozzáállásunkat” − tette hozzá. 

Kifejtette: elsősorban a gabonaügyre, valamint az egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által 1943-ban elkövetett volhíniai mészárlás témájának rendezésére gondol. Jablonski kilátásba helyezte a kétoldalú párbeszéd folytatását. A lengyel sajtó Volodimir Zelenszkij kedd esti Twitter-bejegyzését idézi, amelyben az ukrán elnök aláhúzta: Kijev „rendkívüli módon megbecsüli Lengyelország történelmi jellegű támogatását” az ukrajnai háború során. 

„Nem engedjük meg, hogy akármilyen politikai mozzanat elrontsa az ukrán és a lengyel nép közötti kapcsolatokat” − utalt Zelenszkij a diplomáciai csörtére. 

Öt közép-európai ország, köztük Lengyelország szeretné elérni, hogy az Európai Uniónak (EU) az Ukrajnából érkező gabonára vonatkozó importtilalmát legalább az év végéig meghosszabbítsák. A jelenlegi uniós importtilalom a terv szerint szeptember 15-én lejár. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő július végén kijelentette: Varsó nem fogja feloldani az ukrán gabona importjára vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-én még abban az esetben sem, ha az EU addig nem tud megállapodni a hosszabbításról.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.