Ismét Románia közvetlen közelében csaptak le az oroszok + videók

Háborús bűnnek nevezte Klaus Johannis román államfő az ukrajnai Izmajil városát ért orosz támadásokat.

Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense
Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defens Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús bűnnek nevezte Klaus Johannis román államfő az ukrajnai Izmajil városát ért orosz támadásokat. A gabonatárolókat és kikötói infratsruktúrát érintő dróncsapások óriási visszhangot váltottak ki Romániában, miután jól láthatók voltak Tulcea városából, néhány kilométerre történtek csupán a román határtól. 

Romániából több lakossági videó is készült a hajnalban lecsapó drónokról. 

Több romániai szakértő rendkívül veszélyesnek nevezte a helyzetet, azt azonban fontosnak tartották kiemelni, hogy nincs ok a pánikra, mivel Oroszország támadásai nem irányulnak Románia és a NATO ellen. 

A Duna partján található Reni ukrán kikötővárost néhány nappal ezelőtt is támadták az oroszok. A fontos gabona-átrakóhelynek számító település mindössze méterekre fekszik Romániától. 

A korábbi támadás után Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő Facebook-bejegyzésében a támadás szimbolikus jelentőségéről írt. Megjegyezte, hogy román hajók is voltak a kikötőben, így könnyen romániai halottakat is követelhettek volna a csapások. – A gabonaexport akadályozásán túl ez bizony komoly üzenet Romániának és a NATO-nak is – fogalmazott akkor a szakértő. 

– Bár Románia biztonságban van, hiszen NATO-tag, egy támadás esetén valamennyi időnek kellene eltelnie addig, amíg erősítés érkezik az szövetségesek részéről – mondta egy minapi interjúban Virgil Balaceanu nyugalmazott tábornok, aki korábban a brüsszeli NATO-parancsnokságon képviselte Romániát. Az Adevarul által megszólaltatott szakértő szerint ugyan a nullához közelít annak az esélye, hogy Oroszország megtámadja Romániát, százszázalékos garancia nincs, ezt a történelem sokszor bebizonyította. 

Ha azonban Oroszország mégis támadna, Romániának minimális esélye lenne egyedül ellenállni 

– mondta a tábornok. Szerinte az a gond, hogy Romániának néhány hétig, vagy akár egy hónapig is ki kellene tartania a NATO-szövetségesektől érkező hatékony támogatásig.

Borítókép: Ukrán katonák Bahmutnál (Fotó: ANADOLU AGENCY / AFP / WOJCIECH GRZEDZINSKI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.