Itt a nigeri puccsisták új miniszterelnöke

Az ország egyik korábbi pénzügyminiszterét nevezték ki a posztra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 08. 11:14
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. augusztus 7. A katonai hatalomátvételt támogatók egyike szlogeneket skandál a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján. A tizenöt országot tömörítõ ECOWAS eredménytelenül követelte a házi õrizetben tartott Mohamed Bazoum államelnök szabadon engedését és hivatalába történõ visszahelyezését. A junta éjfél elõtt lezárta Niger légterét. Az ECOWAS katonai beavatkozást helyezett kilátásba. A puccsot július 26-án hajtották végre Nigerben. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: ISSIFOU DJIBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigerben a junta az ország egyik korábbi pénzügyminiszterét nevezte ki a miniszterelnöki tárca élére – jelentette be hétfő éjjel a puccsisták szóvivője, Amadou Abdramane ezredes.

Ali Mahaman Lamine Zeine 2002-től 2010-ig, az egyébként szintén puccsal elmozdított Mamadou Tandja elnöksége idején állt a pénzügyi tárca élén, jelenleg pedig az Afrikai Fejlesztési Bank (ADB) vezetőségi tagja.

Ali Mahaman Lamine Zeine elődjét, Ouhoumoudou Mahamadót a július 26-i katonai hatalomátvétel során az elnökkel, Mohamed Bazoummal együtt távolították el tisztségéből.

Abdramane egyúttal bejelentette, hogy az elnöki gárda új vezetőjévé Habibou Assoumane alezredest nevezték ki. A gárda élén korábban Abdourahamane Tiani tábornok, a hatalomátvétel vezetője állt.

Borítókép: A katonai hatalomátvételt támogatók egyike szlogeneket skandál a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 6-án, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccsistáknak adott ultimátum lejárata napján (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.