Joe Bidennek főhet a feje: benyújtották a közjogi felelősségre vonásról szóló indítványt az elnök ellen + videó

Az indítványt benyújtó floridai képviselő az elnök „súlyos bűncselekményeire és vétségeire” hivatkozott.

Kónya Rita
2023. 08. 14. 7:46
null
US-POLITICS-ECONOMY-MANUFACTURING-BIDEN Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Greg Steube floridai republikánus képviselő pénteken benyújtotta az impeachment (vádemelési) indítványt Joe Biden amerikai elnök ellen, annak állítólagos „súlyos bűncselekményei és vétségei” miatt. Sajtóközleményében, melyet a Breitbart amerikai híroldal idézett, Steube így fogalmazott:

[Joe Biden elnök] aláásta hivatalának integritását, lejáratta az elnökséget, elárulta az elnöki bizalmat, és a jogállamiságot és az igazságszolgáltatást felforgató módon cselekedett Amerika polgárainak kárára. A bizonyítékok napról napra gyűlnek – a Biden bűncsalád személyesen húzott hasznot Joe kormányzati pozícióiból megvesztegetés, fenyegetés és csalás révén. Nem szabad megengedni, hogy Joe Biden továbbra is a Fehér Házban üljön, és eladja az országunkat.

Steube pénteken egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében az elnökhöz köthető megvesztegetést, zsarolást, az igazságszolgáltatás akadályozását, csalást, valamint a kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos pénzügyi érintettséget sorolta fel indítványa indokaiként, és hozzátette: „Rég ideje már, hogy Joe Biden ellen vádat emeljenek.”

Biden elnök és fia, Hunter Biden pénzügyei régóta összefonódnak – mutatott rá sajtóközleményében Steube.

2010 és 2019 között a Biden család pénzéből több ezer dollárt költöttek illegális drogügyletekre és prostitúcióra

– állította a képviselő.

Ha bárki másról lenne szó, egy republikánus kongresszusi tagról, már régen felelősségre vontak volna ezekért a bűncselekményekért. És nem kellene, hogy más legyen az igazságszolgáltatás mércéje a Biden család számára, mint az ország többi részének

– hívta fel a figyelmet Steube egy a Newsmaxnak adott interjúban.

Mint megírtuk, júniusban számolt be róla a kongresszusnak Chuck Grassley szenátor, hogy az FBI dokumentuma szerint 17 hangfelvétel bizonyítja a Joe és Hunter Biden, illetve az ukrán Burisma energetikai cég közti kapcsolatot. A vállalat egyik vezetője – aki állítólag ötmillió dollárt fizetett Joe Bidennek és Hunter Bidennek – őrizte meg a beszélgetéseket.

A külföldi állampolgár 15 hangfelvétellel rendelkezik a közte és Hunter Biden között lezajlott telefonbeszélgetésekről, valamint két hangfelvétellel a közte és Joe Biden akkori alelnök között lezajlott telefonbeszélgetésekről. Ezeket a felvételeket állítólag egyfajta életbiztosításként őrizte meg, arra az esetre, ha szorult helyzetbe kerülne

− fogalmazott Grassley.

A Grassley szenátor által említett dokumentum miatt már hetek óta folyt a kötélhúzás az FBI és a képviselőház felügyeleti bizottsága között. A bizottság azért kérte be azt az FBI-tól, mert egy informátor szerint bizonyíthatná Joe Biden részvételét egy állítólagos hálózatban, amely olyan külföldről érkezett pénzösszegek elrejtésére irányulhatott, amelyek részben az akkori alelnök megvesztegetését szolgálhatták.

Az FBI a bizalmas információforrás programjának védelmére hivatkozva megtagadta a dokumentum átadását. A képviselőházi bizottság elnöke, James Comer az FBI elutasítására reagálva kijelentette, hogy a bizottság lépéseket fog tenni az FBI igazgatójának a képviselőház megsértése miatt történő felelősségre vonása érdekében.

A dokumentumot azt követően kérték be, hogy az informátor megkereste Comert és Chuck Grassley iowai republikánus szenátort azt állítva, hogy a dokumentum az FBI és az igazságügyi minisztérium birtokában van, és hogy abból kiderülne az állítólagos bűnszervezet működésének pontos leírása, valamint annak célja.

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban.

A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra – idézte a dokumentumot a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

Miközben a Fehér Ház következetesen tagadta, hogy Biden elnöknek köze lett volna fia üzleti ügyeihez, egy tanúvallomás, amelyet Devon Archer, Hunter Biden korábbi üzlettársa és barátja tett nemrég a felügyeleti bizottság zárt ülésén, cáfolja ezt. James Comer bizottsági elnök a vallomás után kiadott sajtóközleménye szerint 

Devon Archer tanúvallomása megerősíti, hogy Joe Biden hazudott, amikor azt mondta, nem volt tudomása a fia üzleti ügyeiről és nem vett részt azokban. Joe Biden volt a »márka«, és több mint húsz alkalommal csatlakozott Hunter üzleti vacsoráihoz a külföldi partnereivel személyesen vagy telefonon keresztül.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.