Kik a zsoldosok, és hogyan bánnak velük foglyokként?

A fegyveres konfliktusok során gyakran hallani zsoldos seregekről. Nincs ez másképp az ukrajnai fronton sem, ahol mindkét fél zászlaja alatt harcolnak olyan katonák, akiket a nemzetközi jog zsoldosoknak tekint. Csakhogy egyes országok másképp értelmezik a zsoldos kifejezést, mint a nemzetközi jog, ennek megfelelően a harctéren sem mindegy, hogy az ellenség kit tekint zsoldosnak.

2023. 08. 23. 5:05
null
Avdijivka, 2023. augusztus 18. Ukrán katona egy páncéltörõ rakétát tart egy lõállásban a Donyecki területen fekvõ Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hány zsoldoscsapat van?

A zsoldoscégek alkalmazása a modern konfliktusokban etikai és jogi kérdéseket egyaránt felvet. Különösen a Wagner-csoport, egy oroszországi katonai magáncég kapott óriási figyelmet az elmúlt hónapokban. A zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin nemrég Moszkva elleni lázadásával biztosította, hogy a világ a Wagner-csoporttól legyen hangos.

Egy másik oroszországi zsoldos alakulat Patriotnak nevezi magát. Ez a szervezet állítólag Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter parancsnoksága alatt áll. Erről azonban kevés az ellenőrizhető információ, és magáról a csoportról is kevés konkrét adat áll eddig rendelkezésre. Annyit tudni, hogy állítólag tapasztalt volt katonákból áll, és hogy magasabb fizetést kínál, mint a Wagner, amellyel rivalizálnak.

Mindent egybevetve a jelek szerint körülbelül fél tucat ilyen szervezet létezik Oroszországban. Leginkább Afrikában, de máshol is bevetik őket, például Ukrajnában és a Kaukázusban, és részben önállóan, részben a reguláris orosz fegyveres erőkkel együttműködve tevékenykednek.

Oroszországban a katonai magáncégek (PMC) törvényesítése bonyolult kérdés, amit a kormánynak és a parlamentnek kell kezelnie, mert hivatalosan ilyen fogalom az orosz jogban nem létezik, törvényes szervezetként legalábbis nem – mondta korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez azt jelenti, hogy a Wagner-csoporthoz hasonló szervezetek jelenleg illegálisan működnek.

Az emberek különböző dolgokat társítanak a „zsoldos kifejezéshez”. Gyakran használják a szót arra, hogy a zsoldosnak titulált emberekhez egyfajta rossz hírnevet társítsanak. A zsoldosokat lelkiismeretlennek, becstelennek és pénzért ölő embereknek tartják – ellentétben az egyenruhás átlagpolgárral, aki becsülettel védi a hazáját.

A zsoldos számos definíciója között van egy, amelyet az 1949-es genfi egyezmények fogalmaztak meg, és amely a mai napig megőrizte aktualitását. Eszerint egy személynek hat kritériumnak kell megfelelnie ahhoz, hogy zsoldosnak minősüljön.

Például, hogy az illetőt fegyveres konfliktusban való harcra kell toborozzák, akár belföldön, akár külföldön. Ezenkívül ahhoz, hogy egy személy zsoldosnak minősüljön, aktívan részt kell vennie az ellenségeskedésben, elsősorban személyes haszonszerzés céljából , és a konfliktusban részt vevő felek egyikétől lényegesen magasabb díjazásban kell részesülnie, mint a hasonló helyzetben lévő rendes harcosoknak.

A Wagner-csoport és a hasonló szervezetek e kritériumok közül többnek is megfelelnek. Fegyveres konfliktusokban való részvételre toborozzák őket, aktívan részt vesznek az ellenségeskedésekben, és olyan anyagi javadalmazásban részesülnek, amely lényegesen magasabb, mint a reguláris katonai társaiké.

A zsoldoscégek és hasonló konstrukciók alkalmazása nem újdonság Oroszországban. Az orosz kormány évtizedek óta használ ilyen PMC-ket (úgynevezett katonai magánvállalkozókat). Ennek okai sokrétűek lehetnek, a titkolózástól kezdve a jogi korlátozások kijátszásáig. Az ilyen magánegységek gyakran rugalmasabbak és gyorsabban tudnak reagálni a politikai vagy katonai fejleményekre, mint a reguláris fegyveres erők.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a magán katonai egységek gyakorlata nem korlátozódik Oroszországra. Az USA például tömegesen alkalmazta a PMC-ket az iraki háborúban és Afganisztánban. Ezek a cégek a logisztikától és a biztonságtól kezdve a harci műveletekig számos szolgáltatást nyújtanak. Ez azt mutatja, hogy a magánerők toborzása konfliktushelyzetekben globális gyakorlat.

Az egyik név, amely itt különösen emlékezetes lehet, a Blackwater. Ez utóbbi több névváltoztatás után ma már Constellis néven fut, és egyike a több, Észak-Amerikából kiinduló cégnek. Az tehát nem csak Oroszországra jellemző, hogy a klasszikus értelemben vett zsoldoscégeket politikai célok elérésére használják.

Mi a helyzet az ukrán oldalon?

Az Ukrajna oldalán harcolókat is néha zsoldosoknak nevezik mind az oroszbarát oldalon, mind a Nyugaton. Ez a megnevezés azonban gyakran pontatlannak bizonyul. A külföldi önkéntesek közül sokan de jure és de facto a reguláris ukrán fegyveres erők részét képezik. Ukrajnában a „Nemzetközi Légió” néven futó csapat önkéntesekből áll, az ukrán hadsereg reguláris erőinek részét képezik, egyenruhát viselnek, és elismert katonai hierarchia parancsnoksága alatt állnak. Ezek alapján nem tekinthetők zsoldosoknak a katonáik, de a genfi egyezmények szerint mégis, hiszen más nemzetek állampolgárairól van szó.

Mindez azért is lényeges kérdés, mert az oroszok számára a zsoldosokat kevesebb jog illeti meg, mint a hivatásos fegyveres erőket. Ennek fényében pedig a háborúban elfogott katonák között is másfajta bánásmódot ír elő az orosz jogrendszer. Egy elfogott ellenséges katona esetében például egyáltalán nem mindegy, hogy zsoldos, vagy hivatásos.

Számos példa volt már ilyen helyzetekre, a brit Aiden Aslint például először halálra ítélték, miután más zsoldosokkal együtt elfogták a 2022-es mariupoli csata közben. Végül a britek és az arabok diplomáciai ügyességének köszönhetően szeptemberben más külföldi foglyokkal együtt egy csere keretében szabadon engedték.

Borítókép: Ukrán katona egy páncéltörő rakétát tart egy lőállásban a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.