Légügyi szakértő: így kellene megvizsgálni Prigozsin lezuhant gépét

Ismo Aaltonen szerint ha mechanikai hiba történt, az „nagyon hamar kiderül”.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 08. 25. 9:34
Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a repülőgépe, amely vele együtt zuhant le 2023.08.23-án. (Forrás: Twitter)
Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a repülőgépe, amely vele együtt zuhant le 2023.08.23-án. (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a repülőgép tulajdonosát és a fedélzeten tartózkodó embereket vesszük alapul, akkor nagy az esélye a bűncselekménynek” – nyilatkozta az Euronews hírportálnak Ismo Aaltonen, Finnország korábbi vezető légi közlekedési baleset-felügyelője Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér repülőgépének a lelövéséről.

Hozzátette, hogy általában a repülőgép gyártójával együttműködve vizsgálják a lehetséges mechanikai okokat, az időjárási körülményeket, valamint a belső vagy külső robbanást, például bombát vagy rakétát. Ám ezzel szemben Oroszország maga vizsgálódik az ügyben, amely a két hónappal ezelőtt az orosz vezetés ellen fellázadt zsoldoscsapat vezetőjének a halálát okozta.

A balesetről készült videó alapján Aaltonen azt vélelmezte, hogy a repülőgép repülés közben szakadhatott szét.

„Amikor megnéztem a videót és ráközelítettem, úgy tűnt, mintha nem lenne faroklapát” – fogalmazott a szakértő, ami azt jelentheti, hogy az „a levegőben vágódhatott le”.

Aaltonen szerint „nyitottan kell hozzáállni az ilyen vizsgálathoz, és meg kell próbálni kizárni a lehetséges okokat”. Így a szakértő elmondása alapján az ilyen esetekben fel kell kutatni a repülőgép alkatrészeit, meg kell vizsgálni az aznapi időjárást, a repülőgép történetét, a karbantartási feljegyzéseket, a pilóták képzését és állapotát.

„A baleset helyszínéről a repülőgéproncsot egy hangárba kellene szállítani, ahol neki lehet látni a műszaki vizsgálatnak” – mondta. Hozzátette, ha ő végezné a vizsgálatokat, akkor, mivel a gépet Brazíliában gyártották, értesítené a brazil illetékeseket is.

Majd kiemelte: joguk van akkreditált képviselőket jelölni a vizsgálathoz, akik Oroszországba utaznának, hogy segítsenek a vizsgálatban.

Ám szerinte ez a jelenlegi orosz körülmények között nem fog megvalósulni.

A portálnak azt is elmondta, hogy ha mechanikai hiba történt, az „nagyon hamar kiderül”, és azt kizárva már a gép sérüléseire fókuszálhatnak, amelyeket például egy bomba okozhatna.

A Chatham House londoni székhelyű agytröszt, Oroszország és Eurázsia programjának vezető tanácsadója, Keir Giles szerint a körülmények miatt soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi történt.

„Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a baleset valódi okát” – fogalmazott.

Hozzátette: 

Akár szándékos merénylet volt, akár nem, a balesetnek akkora politikai jelentősége van, hogy nincs esély arra, hogy a vizsgálat akár átlátható, akár megbízható legyen.

Borítókép: Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a repülőgépe, amely vele együtt zuhant le 2023. augusztus 23-án (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.