Még mindig több mint ezer embert keresnek a hawaii tűzvész után

A tűzvész sújtotta hawaii szigeten, Mauin változatlanul ezernél több embert keresnek, miközben hétfő estére a halálos áldozatok száma elérte a 99-et.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 8:00
null
Kahului, 2023. augusztus 14. Erdõtûz túlélõi a hawaii Maui-szigeten fekvõ Kahului város King's székesegyházában 2023. augusztus 13-án. Az elõzõ napok tûzvésze legalább 93 ember halálát okozta, több száz eltûnt után még kutatnak. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fõvárosa szinte teljesen elpusztult az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdõtüzében. MTI/AP/San Francisco Chronicle/Stephen Lam Fotó: Stephen Lam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josh Green kormányzó elmondta, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás helyreállításával páhuzamosan 2000-ről 1300-ra csökkent azok száma, akiket hozzátartozóik keresnek. Azt is elmondta, hogy 

a romok átkutatása a következő tíz napban folytatódhat és a keresőkutyákkal dolgozó egységek várhatóan naponta tíz-húsz áldozat maradványait találják majd meg.

A védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a Nemzeti Gárda emberei, a parti őrség egységei és az amerikai hadsereg hadmérnökei továbbra is részt vesznek a katasztrófa utáni intézkedésekben, a fegyveres erők további egységei pedig készen állnak, hogy bekapcsolódjanak, ha szükségessé válik.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa, szinte teljesen elpusztult.

A kormányzó hétvégi bejelentése szerint 2200 épület pusztult el, vagy sérült meg, amelyek csaknem kilencven százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy hatmilliárd dollár (mintegy 21 ezer milliárd forint) kárt okozott. 

A tűz keletkezésének körülményeit vizsgálják, ahogy annak körülményeit is, hogy miért nem működött a szigeten létező szirénarendszer.

A természeti katasztrófa az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze volt az Egyesült Államokban, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legpusztítóbb természeti csapás, aminél több halálos áldozata csak az 1946-os szökőárnak volt.

 

Borítókép: Erdőtűz túlélői a hawaii Maui-szigeten fekvő Kahului város King’s székesegyházában 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/San Francisco Chronicle/Stephen Lam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.