Mindennapossá vált a bűnözés Brüsszel nemzetközi pályaudvarán

Több ezer bűncselekményt követnek el évente az állomáson, ahol idén terrortámadás is történt.

2023. 08. 22. 15:31
null
Illustration picture shows the departure of the last ride of railway company Eurostar from Brussels to London, before the Brexit withdrawel agreement will enter into force, Thursday 31 December 2020 at the Brussel-Zuid - Bruxelles-Midi - Brussels-South train station. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel déli pályaudvara a bűnözés gócpontja lett, minden egyes nap körülbelül tíz bűncselekményt követnek el ezen a helyszínen – derült ki a belga rendőrség beszámolójából. Az adatokat, amelyek magukban foglalják a 2018 és 2022 között készített összes hivatalos jelentést a vasútállomásról, Annelies Verlinden belügyminiszter kérésére tették közzé, és ezután hozta le a De Standaard napilap.

– Ez egy elfogadhatatlan helyzet. A déli pályaudvar országunk nemzetközi kapuja. Számos külföldi ezt az állomást látja meg először, amely nem fest túl szép képet Belgiumról – fejezte ki a felháborodását Tomas Roggeman flamand nacionalista képviselő a jelentés közzétételét követően. A vasúti csomópontról nemcsak Belgium-szerte indulnak vonatok, hanem olyan nemzetközi helyszínekre is, mint Párizs, London, Amszterdam és Köln.

A Politico szemléje alapján összesen mintegy 3500 bűntettet követnek el a vasútállomáson minden évben, a leggyakoribbak a lopás, a zsarolás és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

2020-ban összesen 3447, egy évvel később 3320 bűncselekményt jegyeztek fel ezen a helyszínen, ami majdhogynem annyi, mint az elkövetett bűntettek száma 13 másik flamand város összes pályaudvarán együttvéve.

Tavaly összesen 146 fegyveres rablást követtek el a déli pályaudvaron – az elkövetők leginkább késsel vagy lőfegyverrel támadtak. A főpályaudvaron idén januárban 

terrortámadás is történt, egy késsel hadonászó migráns nekiesett a várakozóknak – az esetről videófelvétel is készült. 

A terroristát egy francia rendőrtiszt hatástalanította.

– Minden nap történnek bűncselekmények, a helyzet különösen éjszaka problémás – közölte a pályaudvar egyik boltjának tulajdonosa a Brussels Times belga híroldallal.

A helyiek és a turisták egyébként egyaránt arra is panaszkodnak, mekkora a kosz és a bűz is a brüsszeli pályaudvaron. Nem beszélve arról, hogy nem érzik magukat biztonságban. 

Mexikóvárosból jövök, így hozzászoktam ahhoz, hogy megtapasztaljam a bizonytalanságot, de még soha nem láttam ilyen mértékű koszt más európai nemzetközi állomáson

– mondta Monica, aki családjával érkezett Belgiumba augusztusban.

– Többet kell tenni, hogy megoldjuk a pályaudvar problémáit – fordult a politikusokhoz a drámai szituáció kezelését kérve Sophie Dutordoir, a belga SNCB vasúttársaság vezérigazgatója. Felszólítása ahhoz vezetett, hogy a belügyminiszter és Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke egymásra mutogattak annak kapcsán, ki a felelős a válsághelyzet kezeléséért.

Borítókép: Londonba tartó járat a brüsszeli déli pályaudvaron (Fotó: Nicolas Maeterlinck/Belga MAG/Belga via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.