Nyolcan rekedtek bent egy felvonókabinban, és egyelőre senki nem tudja, hogyan fognak kiszabadulni

Ebből hét gyermek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 22. 15:40
null
A military helicopter conducts a rescue operation to recover students stuck in a chairlift in the Pashto village of mountainous Khyber Pakhtunkhwa province, on August 22, 2023. Six children and two adults were suspended inside a cable car dangling over a deep valley in Pakistan for several hours on August 22, as a military helicopter hovered nearby. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc ember, köztük hét iskolás gyermek és egy tanár rekedt a magasban kedden egy elromlott drótkötélpályás kabinos felvonóban Pakisztán északi részén.

A gyerekek helyi idő szerint reggel hét órakor estek csapdába a felvonón, amellyel iskolába igyekeztek a hegyvidéki Battagram régióban, Iszlámábádtól kétszáz kilométerre északra.
A pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság közleménye szerint a felvonókabint tartó két kábel közül az egyik elszakadt, s emiatt ragadtak az utasok több mint 270 méteres magasságban egy folyóvölgy fölött.

Mivel először sikertelenül próbálkoztak a felvonó megjavításával, a hatóságok katonai helikoptert küldtek a megmentésükre.

A mentőakciót azonban rendkívül megnehezítették az erős széllökések, valamint hogy a helikopter rotorja végleg destabilizálhatja az immár csak egy kábelen függő kabint. A katonai helikopterek az elakadt felvonó közelében köröznek, miután két mentési kísérletet már le kellett állítani. Tovább nehezíti a légi mentést, hogy a kabin felett tíz méterrel egy másik kábel is húzódik.

A mentési kísérlet során a helikopterből leeresztett kommandósoknak sikerült élelmet és gyógyszert juttatniuk a kabinba, de nem tudták kiemelni a bent rekedt utasokat a helyi idő szerint este hét órakor várható naplemente előtt.

A Pakisztán északi, hegyvidéki részén élő emberek gyakran használják a drótkötélpályás kabinos lifteket a hegyi falvak közötti közlekedés során.

Borítókép: Mentőhelikopterrel is próbálkoztak (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.