„Öreg, rothadó, demens tuskó”

Összegyűjtöttük Putyin helyettesének gyalázkodó megjegyzéseit. Kedvenc szava a rothadó.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 18:07
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: 
Jack Straw / Twitter)
Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: Jack Straw / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Milyen örömteli, hogy Ukrajna rothadó tetemének élén ostoba, a valóságtól elszakadt emberek állnak. Korrupt szélhámosok és betépett bohócok, akik imádják a tengerentúli uraikat” – vetette oda az ukrán vezetésnek szánva Twitter-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

Bejegyzésében a politikus úgy folytatja:

ezek az idióták előálltak egy életképtelen „békeformulával”, és habzó szájjal elutasítják a tárgyalások minden más változatát, sőt az őrült bohóc aláírt egy kis papírt, amely megtilt minden tárgyalást hazánkkal

– utalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre.

Medvegyev kijelentései ellenére a minap Putyin is úgy fogalmazott, hogy jelenleg, mivel az ukránok támadnak nem képzelhető el még a tűzszünet sem. Igaz, alapvetően az orosz elnök nyitottságot mutatott a tárgyalásokra.

Nem ez az első eset, hogy Medvegyev ilyen éles és bíráló kijelentéseket tesz külföldi politikusokra.

Nemrégiben Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének olvasott be, mint fogalmazott „Borrell durva verbális hasmenésben szenved a gabonamegállapodás miatt” – utalt arra, hogy az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bírálta Moszkvát, amiért nem hosszabbította meg a Fekete-tengeri gabonamegállapodás rá eső részét, ezzel nehéz helyzetbe sodorva a globális gabonaellátást.

De Borrellt korábban „pofátlan vén bolondnak” is nevezte.

Máskor Boris Johnson korábbi brit miniszterelnöknek üzente azt, hogy „a nyugdíjas bolondot azonnal be kellene zárni egy elmegyógyintézetbe” – mindezt azért, mert a brit politikus Ukrajna NATO-tagságát sürgette.

Joe Biden amerikai elnök sem „menekülhetett” a szidalmak elől, Medvegyev „álmos öregembernek”, illetve „beteg, szerencsétlen és haldokló vénembernek” nevezte őt, aki „beteges képzelgések megszállottja”. Máskor pedig az „öreg, rothadó, demens tuskó” jelzőkkel illette az Egyesült Államok első emberét.

Mindeközben Andrzej Duda lengyel elnököt „szemétládának” nevezte, míg Mateusz Morawiecki-t „tökfejnek”. Amint arra az Euronews is felhívta a figyelmet, az orosz politikus Lengyelországról korábban úgy vélekedett, hogy azt a NATO „átmenetileg megszállta”, míg a balti országokra úgy utalt, hogy azok „a mi tartományaink” – ezzel tovább fokozva az oroszellenességet és a támadástól való félelmet Észtországban, Lettországban és Litvániában.

De nem kímélte Emmanuel Macron francia államfőt sem, amikor Zelenszkijjel találkozott. Medvegyev ekkor úgy fogalmazott, hogy „a köztársasági elnöknek nyilvánvalóan ártott a kijevi drogossal való találkozó.”

A német külügyminiszternek is többször beolvasott az idén, januárban például „hasznos bolondnak” nevezte, amiért Annalena Baerbock úgy fogalmazott: „Oroszország ellen vívunk háborút, és nem egymás ellen.”

Sőt nemrég Medvegyev szokatlan kritikát is megejtett, ugyanis a japán miniszterelnököt, Fumio Kishidát bírálta, amiért az ázsiai ország „alárendeli magát az Egyesült Államoknak” és éppen ezért azt javasolta neki, hogy:

rituálisan zsigerelje ki magát

– utalva a japán szamurájok öngyilkosságára, a harakirire.

Az egykori nyugatbarát orosz reformer politikus ezen bírálatát mások mellett az Al Arabiya, angol nyelvű arab hírtelevízió „a legsokkolóbb és legprovokatívabb” kijelentésnek nevezte, hozzáfűzve, hogy úgy tűnik, a háború kirobbanása óta Medvegyev feladata az Ukrajnával baráti gesztust mutató vezető politikusok becsmérlése.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz miniszterelnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. (Fotó: Jack Straw / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.